Читај ми!

Масовне демонстрације подршке Палестинцима широм Британије

Широм Британије одржане су масовне демонстрације подршке Палестинцима. Најбројнија окупљања забележена су у Лондону, Манчестеру, Ливерпулу, Бристолу, Кембриџу, Норичу, Ковентрију, али и у Единбургу и Глазгову у Шкотској и Сванзију у Велсу.  

Организатор скупова је Кампања за палестинску солидарност.

У Лондону је протест почео испред зграде британског јавног сервиса Би-Би-Сија, а завршио се код Даунинг стрита.

Палестинска акција преузела одговорност

Група Палестинска акција преузела је одговорност за инцидент, који се догодио у ноћи између петка и суботе, када је улаз у седиште Би-Би-Сија испрскан црвеном бојом.

У саопштењу Палестинске акције, објављеном на друштвеним мрежама, каже се да "боја, црвена као крв, симболизује чињеницу да су новинари Би-Би-Сија, својим пристрасним извештавањем, саучесници у израелском геноциду над палестинским народом".

Лондонска полиција је покренула истрагу, али за сада није било никаквих хапшења.

Иначе, неколико особа је ухапшено док су се демонстранти, који су тражили, ослобођење Палестине, кретали преко Трафалгар сквера. Једна од њих је наводно бацила предмет на полицијски комби.

Полицајци су кренули у потеру за том особом, коју је група демонстраната окружила покушавајући да је заштити. Човек је савладан док је покушавао да скочи у фонтану.

Тај део града био је данас под посебном законском клаузулом по којој нико није смео да има покривено лице и тиме сакрије свој идентитет.

Без ознака Хамаса

Демонстрације је, иначе, покривало преко хиљаду полицајаца.

Учесницима протеста било је забрањено да носе транспаренте или било какве ознаке, које би могле да се протумаче као подршка Хамасу, који се у Великој Британији сматра терористичком организацијом.

Полиција најављује покретање кривичних поступака против свих демонстраната који су палили бакље и бацали петарде.

На путу ка Вестминстеру демонстранти су скандирали да премијера Ришија Сунака треба да буде срамота и певали "од реке [Јордан] до мора, Палестина биће слободна".

Британска министарка унутрашњих послова Суела Браверман наложила је свом ресору да преиспита да ли певање те песме треба тумачити као "израз насилне жеље да Израел буде збрисан са лица земље", јер би у том случају био покренут кривични поступак за кршење јавног реда и мира.

Џереми Корбин на демонстрацијама

Демонстрантима се обратио дугогодишњи борац за права Палестинаца, некада лидер лабуриста, а сада независни посланик Џереми Корбин.

Описавши протесте као Дан солидарности, Корбин је истакао: "Ако верујете у међународно право и поштујете људска права, морате да осудите оно што израелска армија ради у Гази".

Лондонска полиција је саопштила да је број антисемитских напада у Лондону у "огромном порасту" откако су пре недељу дана припадници Хамаса извели напад на Израел када је страдао велики број цивила.

субота, 29. јун 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару