Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

ИДФ: Завршавају се припреме за напад са копна, мора и из ваздуха; погођен палестински цивилни конвој у Гази

Осми дан сукоба израелске војске и Хамаса у којима је погинуло више од 1.200 Израелаца и 1.900 Палестинаца. Израелске одбрамбене снаге саопштиле су да завршавају припреме за напад са копна, мора и ваздуха. Оклопна возила и тенкови израелске војске налазе се на улазу у Појас Газе. Хезболах је преузео одговорност за гранатирање израелске војске. Бенјамин Нетанјаху у обраћању јавности истакао је да ће Хамас бити уништен, али да ће за то бити потребно време.

ИДФ: Завршавају се припреме за напад са копна, мора и из ваздуха; погођен палестински цивилни конвој у Гази ИДФ: Завршавају се припреме за напад са копна, мора и из ваздуха; погођен палестински цивилни конвој у Гази

Израелска војска и тенкови спремни су за улазак у Појас Газе. Одбројавају се сати и прати ситуација на терену, посебно на северу енклаве. Иако их је Хамас позвао да остану, многи Палестинци кренули су из Кан Јуниса ка југу, колима, аутобусима, многи и пешке.

Хиљаде летака са позивом за евакуацију бацано је по палестинским насељима, уз правце кретања које препоручују израелске снаге. Званичници Хамаса тврде да је 70 особа, углавном жена и деце, убијено у израелским ваздушним нападима на конвоје који су напуштали град Газу.

Портпарол Израелских одбрамбених снага (ИДФ) је рекао да је током протеклог дана војска извела рације унутар Газе дуж границе како би уклонила "терористе" из тог подручја и лоцирала киднаповане Израелце.

Не престаје ни израелско ракетирање града Газе. Хамас узвраћа ракетирањем Ашкелона, Сдерота, Аеродрома "Бен Гурион" и других места на југу.

У обраћању јавности израелски премијер Бенјамин Нетанјаху је рекао да Израел "никада неће заборавити нити опростити ужасне поступке непријатеља“ и обећао да су непрекидни ваздушни напади на Појас Газе, који су до сада однели животе 1.900 Палестинаца, "само почетак“.

"Уништићемо Хамас и победити. Биће потребно време, али завршићемо овај рат јачи него икада пре", додао је Нетанјаху.

Америчка шатл дипломатија настављена је и у другим земљама региона. Државни секретар САД Ентони Блинкен у Јордану се састао с палестинским лидером Махмудом Абасом, а потом је отпутовао у Катар.

Од катарског емира тражи да изврши притисак на Иран да престане с подршком Хамасу, наводе дипломатски извори.

Шеф иранске дипломатије из Бејрута упозорава на могућност отварања нових фронтова, ако Израел настави са опсадом Газе.

Израел је наставио да гађа положаје либанске војске на граници, због дојаве о упаду наоружаних група из Либана.

Сниматељ Ројтерса је погинуо, а још шесторица новинара су рањена док су  извештавали о сукобима недалеко од границе ове две државе.

Немирно је било и на Западној обали. На протестима у знак подршке сународницима у Гази избили су нереди. Убијено је 14 Палестинаца.

У Египат је слетео авион са хуманитарном помоћи из Турске, али за сада нема пролаз до Газе.

Русија је спремна да посредује у решавању израелско-палестинског сукоба, каже Владимир Путин. Упозорава на опасност израелске копнене офанзиве у појасу Газе.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен у Израелу је обишла место масакра Кфар Аза, близу Газе, где је Хамас пре недељу дана усмртио десетине израелских цивила.

У Тел Авиву је с другим званичницима одведена у склониште током ракетног напада. У многим земљама Блиског истока, али и у другим деловима света одржани су масовни протести, које је Хамас назвао "глобалним даном беса" у знак подршке Палестинцима у Гази.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару