Зашто у "Теслином" погону у Немачкој има неуобичајено много повреда на раду

Што се крије иза извештаја о неуобичајено великом броју повреда на раду у Теслином погону у Бранденбургу? Компанија за сада не даје одговоре, а синдикати и Министарство рада су алармирани.

У тзв. "гига-фабрици" аутомобилске компаније "Тесла" у Гринхајдеу поред Берлина, у периоду од јуна до новембра 2022. забележено је неуобичајено много повреда на раду међу којима је и много тешких.

Три пута више повреда него у Аудију

Како преноси недељник Штерн, позивајући се на изворе у надлежним канцеларијама и службама спасавања, у том периоду пријављено је 190 повреда на раду, што значи готово свакодневно. Притом се ради о повредама које су довеле до најмање тродневног изостанка са посла, па је предузеће дужно да их пријави.

У првој години пословања, хитна помоћ је, како сама наовди, у "гига-фабрици“ интервенисала 247 пута, било да се радило о возилима хитне помоћи или хеликоптерима. Узимајући у обзир број запослених, то је три пута више него нпр. у погонима "Аудија" у Инголштату.

Возачи хитне помоћи репортерима Штерна описали неке од повреда: једном раднику је с неколико метара висине на главу пала кутија тешка 50 килограма. У једном случају се течни алуминијум излио раднику по стопалу. А прича се и о неколико случајева ампутација због опекотина или због изливања соне киселине.

Здравље радника важније од профита?

Дирк Шулце, представник синдиката "ИГ Метал“ за подручје Берлин-Бранденбург-Саксонија, позвао је надлежне у "Теслином" погону да побољшају безбедност на раду.

"Здравље радника је важније од профита. То важи и за 'Теслу'", рекао је Шулце.

"ИГ Метал" је већ и раније изразио забринутост због недовољних безбедносних стандарда у "Теслином" погону код Берлина. У неким данима је, због лоших услова, и до 40 одсто запослених на боловању. Уместо да испита узроке таквог стања, менаџмент повећава притисак на раднике, тврди "ИГ Метал".

Синдикат сада страхује да би управа "Тесле" могла да крене у потрагу за радницима који су медијима указали не неправилности у погону.

Нетранспарентни односи политичара и Тесле

На удару критика нашао се и премијер савезне покрајине Бранденбург, Дитмар Фодике. Њега различите невладине организације оптужују за нетранспарентност када је у питању однос према "Тесли". Он каже да је упознат с повећаним бројем повреда на раду, али да он "није портпарол 'Тесле'“, па да то саопштава јавности.

Јавни портал "Питај државу“ (Frag den Staat) поднео је тужбу против бранденбуршке владе која одбија да пружи на увид протоколе са редовних састанака управе "Тесле" и бранденбуршких политичара.

Покрајина Бранденбург је изградњу "Теслиног" погона својевремено субвенционисала с милијарду евра што, према писању медија, одговара укупним трошковима изградње погона.

Бројне еколошке хаварије

Од отварања погона почетком 2022. у "Тесли" је забележено и неколико еколошких хаварија. Према подацима Покрајинске канцеларије за животну средину, пријављено је 26 инцидената, при чему се у највећем броју случајева ради о неконтролисаном изливању хемикалија попут лакова или горива.

Многе еколошке организације протестовале су против изградње "Теслиног" погона који се делимично налази и у водозаштитном подручју.

Тренутно у погону поред Берлина ради око 10.000 радника. Фирма планира да се тај број удвостручи, као и број произведених аутомобила – и то на милион годишње.

Власник "Тесле" Илон Маск својевремено је обећао и до 40.000 нових радних места, а могућа је и изградња погона за производњу батерија за аутомобиле, што је у индустријски неразвијеној околини Берлина тада изазвало одушевљење.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару