Акционари Твитера терете Маска за превару

Амерички суд наложио је милијардеру и власнику платформе "Икс" Илону Маску да се суочи са већином тужби о томе да је прошле године преварио бивше акционаре те друштвене мреже, тадашњег "Твитера", тако што је предуго чекао да јавно открије да је инвестирао у компанију, коју је касније купио и преименовао.

Судија округа Менхетн Ендрју Kартер рекао је да би акционари Твитера у предложеној групној тужби могли да покушају да докажу да је Маск намеравао да их превари чекајући 11 дана након рока Kомисије за хартије од вредности да открије да је купио пет одсто акција те друштвене мреже, преноси Ројтерс.

Акционари, предвођени пензионим фондом ватрогасаца Оклахоме, рекли су да је Маск уштедео више од 200 милиона долара увећањем свог удела на Твитеру, пре него што је коначно открио удео од 9,2 одсто у априлу 2022. године.

Тврде да су продали акције Твитера по вештачки ниским ценама јер је Маск крио шта ради.

Маскови адвокати навели су да је њихов клијент ''један од најзапосленијих људи на свету'' и да је свако обелодањивање било ''ненамерно''.

Судија: Маск знао шта ради

Kартер је рекао да не може да закључи да је Маск "превише заузет" да би се придржавао правила, ако је могао да нађе времена да купи акције Твитера, састане се са руководиоцима компаније и објави на мрежама своје потезе у вези са Твитером.

Картер је навео да је такође пронашао доказе да је Маск разумео правило о откривању података од куповини пет одсто акција, укључујући да је раније сведочио под заклетвом и прописно открио уделе у "Тесли" и некадашњем "Солар ситију" најмање 20 пута.

Маск је прошлог октобра купио Твитер за 44 милијарде долара, а према правилу америчке Kомисије за хартије од вредности, инвеститори имају десет дана да објаве куповину пет одсто компаније.

Акције Твитера порасле су за 27 одсто 4. априла 2022. на 49,97 долара са 39,31 долара, након што је Маск открио свој власнички удео од 9,2 одсто, подсећа Ројтерс.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво