Читај ми!

Спасавање живота или инвазија – оштра полемика Илона Маска и немачког министарства на Твитеру

Власник платформе "X" (Твитер) Илон Маск оштро је критиковао Немачку због финансирања невладиних организација које спасавају мигранте на Медитерану и превозе их до Италије, због чега је добио брз и кратак одговор немачког Министарства иностраних послова: то се зове спасавање живота.

"Да ли је немачка јавност свесна овога?", питао је Илон Маск синоћ, када је на својој платформи X (Твитер) поделио видео-снимак који приказује хуманитарне раднике како спасавају мигранте из чамаца на Медитерану.

Пост који је Маск поделио објављен је са налога "Радио Ђенова", а, како је наведено уз снимак, на њему је један од осам бродова немачких невладиних организација који купе мигранте са Средоземног мора и превозе их до Италије.

"Ове невладине организације субвенционише немачка влада. Надајмо се да ће Алтернатива за Немачку (АфД) победити на изборима, да заустави ово европско самоубиство", написано је уз снимак.

Немачко Министарство иностраних послова брзо је и кратко одговорило Маску директно на платформи X, написавши да се то зове "спасавање живота".

Маск је потом написао да сумња да немачка јавност подржава акције невладиних организација, које, како је истакао, крше суверенитет Италије.

"Дакле, заправо сте поносни на то. Занимљиво. Искрено, сумњам да већина немачке јавности ово подржава. Да ли сте спровели анкету? Сигурно је кршење суверенитета Италије да Немачка транспортује огроман број илегалних имиграната на италијанско тло? Личи на инвазију", написао је Маск.

Оштра реакција Италије на помоћ из Берлина

Миграције су постале горућа тема дебата у Немачкој уочи избора у покрајинама Баварска и Хесен, који су на програму 8. октобра, али и у читавој Европи уочи европских парламентарних избора следеће године.

Немачка влада левог центра потврдила је ове недеље да финансијски подржава три немачке невладине организације које делују на Медитерану, спасавају мигранте и превозе их до Италије.

Италијанска премијерка Ђорђа Мелони упутила је оштро писмо немачком канцелару Олафу Шолцу рекавши да је изненађена што је Немачка донела такву одлуку пре консултовања са Италијом.

Истакла је да таква одлука охрабрује мигранте из афричких земаља да крену пут Европе, што повећава ризик од нових трагедија на мору и доводи Италију у тешку ситуацију.

Маск се све чешће меша у политику

Илон Маск, власник "Твитера" и компаније "Тесла", којег магазин Форбс рангира као најбогатијег човека на свету, у последње време се све чешће бави политичким питањима, а миграције су му у фокусу интересовања.

Маск је у четвртак посетио границу САД са Мексиком у Тексасу, како би се састао са локалним политичарима и органима за спровођење закона и, како је рекао, "добио нефилтриран поглед" на имиграциону ситуацију у САД.

Обучен у црну мајицу и са црним каубојским шеширом на глави, Маск је из Тексаса позвао на ревизију закона о имиграцији у САД.

четвртак, 02. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво