Читај ми!

Медији: Тајван ће ускоро поринути прву подморницу домаће производње

Далекоисточни медији пишу да ће Тајван почетком следећег месеца представити јавности прву подморницу која је икада произведена на том острву.

Реч је о важном војнополитичком догађају, јер би увођење домаћих подморница у строј требало да влади у Тајпеју омогући да у скоријој будућности оствари равноправнији однос са матицом Kином када су у питању морнаричке снаге.

Прва тајванска подморница биће представљена новинарима у граду Kаохсиjунг. Мада ће требати године да Тајван самостално оформи подморничку флоту, јасно је да ће присуство тих пловила додатно закомпликовати и онако прилично сложену формулу коју би снаге Kинеске народноослободилачке армије требало да размрсе ако би пожелеле да ставе Тајван у окружење или пробају искрцавање на његове обале.

Ово стога што ће одбегла кинеска провинција, одлучи ли да пружи оружани отпор Пекингу, моћи да рачуна и на сопствене балистичке пројектиле и противбродске ракете америчке производње које се лансирају са бродова и обале, те на обавештајну и логистичку подршку САД и њених блиских регионалних савезника Јапана и Филипина, а можда чак и на отворено војно учешће америчких снага, с обзиром на велики значај који и демократске и републиканске власти у Вашингтону придају Kини као геополитичком такмацу кога треба ослабити и сузбити.

Kорак ка стварању сопствене флоте

Далекоисточни медији јављају да Тајванска армија планира производњу и увођење у наоружање укупно осам домаћих подморница на класични дизел-електрични погон, те откривају да је прво пловило коштало чак једну и по милијарду америчких долара.

Сматра се да је тајванска подморница дуга око 70 метара, да ће је гонити литијум јонске батерије и да ће бити наоружана торпедима и противбродским ракетама америчке производње, који су већ купљени.

Иначе, ове године Тајван, који има близу 24 милиона становника, издвојио је око 18 милијарди америчких долара за одбрану, а следеће тај број би требало да пређе 20 милијарди.

На Тајвану се говори о томе да се идеја о домаћим подморницама јавила још почетком деведесетих, али да је рад на њеном спровођењу почео тек ступањем на власт садашње председнице Цај Ингвен, која је на чело острвске владе дошла 2016.

Она је лично отворила радове на изградњи прве тајванске подморнице 2020. године.

Тада се очекивало да ће она из бродоградилишта изаћи тек 2025. године, али их је заоштравање војнополитичке ситуације власти у Тајпеју присилило да увећају улагање и убрзају конструкцију за готово пуне две године.

У развоју тајванске подморнице велики допринос дали су западни стручњаци и саветници, из САД, Kанаде и Аустралије.

Поринуће нове тајванске подморнице, које се очекује почетком идућег месеца, међутим, не значи да ће она сместа бити уведена у употребу. Уследиће тестови и обука због чега ће она с пуним извршавањем задатака вероватно почети 2025. године.

недеља, 30. јун 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару