Читај ми!

Почињу преговори о реинтеграцији Нагорно-Карабаха, у Јеревану протести

Азербејџан је прогласио победу у Нагорно Карабаху, дан након што је започео војне операције. Власти региона прихватиле су потпуни прекид ватре, на предлог руске мировне мисије. Разговори о "реинтеграцији" отцепљеног региона у Азербејџан, почињу данас, а јерменска делегација из Карабаха стигла је на разговоре. На исту тему на захтев Француске, заказана је ванредна седница Савета безбедности.

Руско министарство одбране саопштило је да су мировне снаге прихватиле око 5.000 становника Карабаха након што су их евакуисали из опасних подручја. У главном граду Јерменије протести, демонстранти су изразили бојазан да би Азербејџан могао да крене у кампању етничког чишћења.

"Ако се не бориш, ионако губиш. Изгубили смо Арцах, и сада губимо. Изгубићемо друге делове наше земље. Ако се бориш, можда можеш да победиш", рекао је један од демонстраната.

Током протеста дошло је и до сукоба, демонстранти су бацали флаше и камење на полицију која је чувала владине зграде и разбијало прозоре на Тргу републике у Јеревану док су изражавали гнев због владиног поступања у кризи.

Демонстранти су такође критиковали оно што виде као неуспех Русије – која је посредовала у прекиду ватре и у региону Нагорно-Карабаха има мировне снаге од 2020. – и Запада да заштити животе етничких Јермена.

У телевизијском обраћању у среду увече, председник Азербејџана Илхам Алијев прогласио је победу и рекао да је офанзива имала за циљ "враћање суверенитета" и похвалио азербејџанску војску "због потпуне предаје локалних јерменских бораца". Процене броја убијених у нападима у уторак крећу се од десетина до стотина људи од којих су најмање 10 цивили.

уторак, 28. новембар 2023.
7° C

Коментари

Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке
Dlaka iz ugla oka
Длаке из ока? И то је могуће!