Читај ми!

Типфлација у САД, Американци уморни од плаћања бакшиша на сваком кораку

Једна комисија Градског одбора у Чикагу изгласала је да радници, попут келнера, који имају право на бакшиш, треба да буду плаћени барем по законском минимуму, као и сви други. Неки се надају да ће онда бити смањена пракса да се муштеријама тражи да им надомешћују мање плате преко повећаних напојница. Други се боје да ће због већих плата ресторани и друге фирме отпустити неке раднике.

У Америци је уобичајено да се оставља бакшиш у ресторанима када се иде на комплетан ручак или вечеру. Ако ручак за породицу кошта 100 долара, на то се прво плаћа порез од 10 долара, и онда се од вас очекује да платите бакшиш од, рецимо, 20 долара.

Људи су на то навикли и већином плаћају, мање или више. Сада је дошло до тога да се бакшиш тражи на сваком кораку.

Све је почело када је један познати ланац за продају кафе почео да, када плаћате из кола картицом, прво треба да на екрану притиснете могућност да додате бакшиш и колико процената.

На скоро сваком месту добијате понуду на екрану да оставите бакшиш који се овде зове “тип“, а неки зову инфлацијом “типа“ или “типфлацијом“.

Многи Американци који су годинама стрпљиво плаћали бакшиш мисле да је све постало претерано. ТВ мреже као што је Пи-Би-Ес о томе снимају прилоге са аналитичарима колико и када треба оставити бакшиш.

Један од разлога зашто власници ресторана сматрају да је у реду тражити бакшиш је што су запослени у ресторанима плаћени испод минимума.

Ја бих рекао да људи осећају обавезу. У принципу 20 одсто је просек и нико нема проблема да то остави. Ако се не остави значи да нешто није било у реду“, каже Славиша Манигода, генерални менаџер једног ресторана у Чикагу.

Додатни бакшиш је постао посебно популаран са све већом количином картица у време коронавируса. Потрошачи кажу да када плаћају картицом оставе и већи бакшиш.

Време ће показати да ли су Американци уморни од плаћања бакшиша или ће то прихватити као нову реалност.

недеља, 10. децембар 2023.
4° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу