Читај ми!

Немачки кардинал оптужен за сексуално злостављање, две деценије након смрти

То је сензација која превазилази границе бискупије Есен: један покојни, али још увек популарни кардинал оптужује се за сексуално злостављање. Он је први немачки кардинал који је за тако нешто осумњичен.

Један од најистакнутијих црквених великодостојника у немачкој послератној историји осумњичен је за злостављање. Кардинал Франц Хенгсбах (1910-1991) оптужен је за сексуалне нападе на малолетнике током педесетих и шездесетих година прошлог века.

Кардинал је и данас популаран, а прославио се током три деценије које је провео на челу бискупије Есен пре свега као заговорник права рудара у Рурској области.

Хенгсбах је 1958. године и основао ту бискупију, од делова бискупија Келн, Минстер и Падерборн. На њеном челу био је 33 године, све до смрти 1991. Претходно је био помоћни бискуп у Падерборну.

Бискупија: Озбиљне оптужбе“

Након што су три особе сада изнеле оптужбе против њега, бискупија Есен је објавила те, како су навели, "озбиљне оптужбе“.

Истовремено, позване су и друге могуће жртве да се јаве. Према бискупији, најновија оптужба изречена је у октобру 2022. године, а још две датирају из 2011. Бискупија није дала никакве информације о природи напада, а то је објаснила заштитом личних права погођених.

Оптужбе су иначе усмерене против још двојице немачких бискупа: бившег бискупа Емила Штелеа (1926-2017) из Фрајбуршке надбискупије, и бившег бискупа Хилдесхајма, Хајнриха Марије Јансена (1907-1988).

Покренуте истраге

Наводи који су прошле јесени пријављени независним контакт-особама Есенске бискупије односе се на 1967. годину, саопштава бискупија.

Као резултат тога, актуелни бискуп Есена, Франц-Јозеф Овербек, покренуо је даље истраге – укључујући и ону у Хенгсбаховој матичној бискупији Падерборн.

Када је прегледао досије Падерборна, истражни тим Есена наишао је на белешку у којој се наводи да је Хенгсбах 2011. оптужен да је 1954. сексуално злостављао малолетног тинејџера у време када је био помоћни бискуп.

Ватикан је тада проценио да су оптужбе неуверљиве, али је након најновијих истрага, оцењено да су ипак веродостојне, саопштила је надбискупија Падерборн.

Бројни случајеви

Такође, једна жена је изјавила да су је 1954, када је имала 16 година, сексуално злостављали Франц Хенгсбах и његов брат Паул. Брат, који је преминуо 2018. године, а такође је био свештеник у надбискупији, оштро је негирао те оптужбе.

Надбискупија сада саопштава да су оптужбе 2011. године сматране неуверљивим "због укупних околности у то време“, али да из данашње перспективе и након поновног прегледа личних досијеа Паула Хенгсбаха, та процена "нажалост мора бити јасно доведена у питање“.

Према досијеима, једна друга жена такође је изнела оптужбе за злостављање против њега 2010. године. Тај случај је класификован као "нематеријалан“ и није представљен Риму, наводи се у саопштењу.

Међутим, након жалбе и преиспитивања њеног случаја, погођена особа је 2019. примила исплату од цркве као одштету за патњу.

Трећа тврдња, такође изнета 2011, повучена је 2014. године на иницијативу дотичне особе, додаје бискупија Есен. Наводи се да су њени "описи били нетачни због замагљених сећања“ и зато се случај сматра закљученим.

Узимајући у обзир нова сазнања, актуелни бискуп Есена Овербек одлучио је да све оптужбе против Хенгсбаха изнесе у јавност.

Свестан је, каже, како ће то деловати на многе људе који се сећају Хенгсбаха као цењеног бискупа и оснивача Рурске бискупије. Али, "с обзиром на тренутне оптужбе, важно ми је да охрабрим друге могуће жртве да се јаве.“

Формирати независну комисију

Ипак, иницијатива погођених под именом "Угаони сто“ оптужила је Римокатоличку цркву да одлаже разјашњење.

"Ако је тачно да су прве оптужбе изнете 2011. године, онда је јавност о томе остала у мраку дванаест година, да не кажем преварена“, изјавио је портпарол иницијативе Матијас Кач.

Он је апеловао на парламент покрајине Северне Рајне Вестфалије да коначно формира независну истражну комисију која ће испитати догађаје у римокатоличким бискупијама у земљи.

"Или можда желимо да сачекамо док и последње жртве не умру?“, критиковао је Томас Шилер, црквени правник.

Римокатоличка црква је, каже, у многим случајевима прикривала сексуалне злочине који су били познати, а које је починило њено свештенство.

"Ако се буду потврдиле оптужбе против кардинала Хенгсбаха, он би био збачен са пиједестала иконе која је била позната и вољена“, закључио је Шилер.

уторак, 28. новембар 2023.
7° C

Коментари

Novcanice
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Macka i maticnjak
Крећете на пут и водите љубимца - како могу да помогну валеријана и матичњак
Oči su najlepši 'prozori na svetu'....
Длаке из ока? И то је могуће!
Pa
Tестирање вакцине против рака дојке
Dlaka iz ugla oka
Длаке из ока? И то је могуће!