Читај ми!

Амерички универзитети вапе за студентима

Америчи средњошколци који су у четвртом разреду већ су почели пријављивање за универзитете за следећу јесен. У исто време, многи универзитети и колеџи вапе за студентима, чији се број из неколико разлога смањује и обасипају ђаке њиховим брошурама.

Студенти у Америци ових дана добијају брошуре са рекламом за универзитете са позивом да се пријаве баш на тај колеџ или универзитет. Многи од њих шаљу по неколико пошиљки, мањих или већих, обавезно у боји и са поруком - ти припадаш овде.

Универзитети обећавају одлично образовање, могућности за семестрално студирање у иностранству, добру локацију кампуса и могућности за запошљавање, као и прилику да се добију стипендије.

То је само део рекламе јер се могу видети и на телевизији, интернету, метроу...

Универзитетима су потребни студенти јер се највише финансирају од школарина које плаћају студенти.

Амерички универзитети имају пред собом неколико растућих проблема кад је реч о привлачењу студената. У прошлој деценији је број студената опао за 13 процената. Очекује се да у наредних десетак година опадне за још 15 одсто.

Наиме, очекује се да ће број ђака који завршава средњу школу бити мањи, јер је у последњих 15 година почела такозвана велика рецесија, америчке породице имају мање деце.Ковид пандемија је још више погоршала ову ситуацију.

Високе цене школарина

Неки универзитети сада смањују своје школарине, која је велика препрека за студенте и многи завршавају студије са зајмовима од 100.000 долара и више.

У исто време, многи Американци су почели да губе веру да су универзитетске дипломе вредне, посебно због високе цене и зајмова. Према једној анкети, чак 57 одсто студената не верује да њихове дипломе вреде колико треба да плате.

Њујорк тајмс је тој теми посветио насловни чланак свог магазина овог месеца, под насловом Американци губе веру у вредност колеџа, уз поднаслов да је уз садашње цене бити студент врло рискантан потез.

Просечна цена за једну годину на приватном универзитету је 58.000 долара, док су у исто време у Канади и Јапану државни универзитети коштају 5.000 долара годишње, док су у Француској и Немачкој практично бесплатни.

Многи универзитети у Америци потроше годишње 30 милиона долара и више за маркетинг, да би привукли нове студенте. А како сада стоје ствари, тај број ће на неколико година само да расте.

уторак, 06. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару