Читај ми!

Гутерес: Свет се све више приближава “великом расцепу“, потребна реформа Савета безбедности

Генерални секретар УН Антонио Гутерес позвао је да се не одустаје од напора усмерених на успостављање мира у Украјини. "Не смемо успорити наше напоре у борби за мир, праведан мир у складу са Повељом УН и међународним правом", рекао је Гутерес на општој дебати Генералне скупштине УН.

Каталин Новак: Нема алтернативе миру, рат у Украјини директно погађа и Мађаре

Председница Мађарске Каталин Новак изјавила је да мир нема алтернативу, као и да рат у Украјини погађа и друге земље.

"Овај рат директно погађа и нас Мађаре. Није само у нашем суседству. Мађарски очеви и синови који живе у Украјини такође дају своје животе у рововима", рекла је она обраћајући се Генералној скупштини УН, преноси МТИ.

У вези са демографским изазовима са којима се свет суочава, Новак је поручила да "нема будућности без деце".

"Каква је сврха да се бринемо о планети Земљи ако немамо деце и унучади да је наследе. Ми, Мађари, решење за демографску кризу видимо у јачању и подршци породицама“, поручила је председница Мађарске. 

Зеленски: Циљ Русије да претвори Украјину у оружје против међународног поретка

Украјински председник Володимир Зеленски изјавио је пред Генералном скупштином УН да је циљ Русије да својом "инвазијом претвори Украјину у оружје против међународног поретка заснованог на правилима“.

“Многа места у сали Генералне скупштине могу да постану празна ако Русија успе са својом издајом и агресијом“, рекао је Зеленски и додао да Русију треба зауставити.

У свом првом обраћању Уједињеним нацијама, украјински председник рекао је да се свет мора ујединити како би победио руску агресију у Украјини, пренео је Си-Ен-Ен.

"Јасно је, покушај Русије да искористи несташицу хране на глобалном тржишту у замену за признање неких, ако не и свих, освојених територија. Русија лансира цене хране као оружје. Њихов утицај се протеже од атлантске обале Африке до југоисточне Азије“, рекао је Зеленски.

Он је указао на то да Русија покушава да блокира снабдевање гасом и нафтом европских земаља које су од ње зависне, називајући то "енергетским оружјем“.

Зеленски је апеловао на светске лидере да обуздају руску употребу нуклеарних електрана. Такође је навео да је рат у Украјини последњи на дугачкој листи руских сукоба.

"Мржња против једне нације, ту се никада не зауставља. Сваке деценије Русија почиње нови рат. Делови Молдавије и Грузије остају окупирани. Русија је Сирију претворила у рушевине. Русија је скоро прогутала Белорусију. Очигледно прети Казахстану и другим балтичким државама“, поручио је Зеленски.

Он је рекао да ради на глобалном мировном самиту, али није навео када ће он бити одржан. У свом говору Зеленски је осудио, како је навео, ратну праксу Русије да насилно одводи украјинску децу у Русију, назвавши је "геноцидном“.

"Знамо имена десетина хиљада деце и имамо доказе о стотинама хиљада других које је Русија киднаповала на окупираним територијама Украјине и касније депортовала“, рекао је он.

Председник Украјине је истакао да су лучки градови и инфраструктура предмет све чешћих напада Русије, као и да Украјина ради на успостављању копнених рута за извоз украјинске хране и позвао лидере да подрже те иницијативе.

Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer

Бајден: Ниједна нација не жели више од Украјине да се рат заврши

Председник САД Џозеф Бајден изјавио је да та земља мора да преузме улогу земље која предводи човечанство у овом критичном тренутку и сарађује са земљама у свим деловима света повезујући их за остварење заједничких циљева и удружујући се са партнерима који деле заједничку визију будућности света.

Он је на дебати у Генералној скупштини Уједињених нација рекао да САД стреме "безбеднијем, просперитетнијем и праведнијем свету за све људе" јер је будућност Америке повезана са остатком света, као и да ниједна земља не може сама да одговори на изазове данашњице.

Бајден је рекао да САД одржавају озбиљне консултације са многим државама чланицама УН о проширењу Савета безбедности УН, додајући да је потребно "више гласова и више предлога на столу" јер УН морају да наставе да чувају мир, спречавају сукобе и ублажавају људску патњу.

Амерички председник рекао је и да та земља ради на томе да глобалне институције као што је Светска банка постану осетљивије, ефикасније и инклузивније и указао да Америка улаже напоре да реформише Светску трговинску организацију како би очувала конкуренцију, отвореност, транспарентност и владавину закона, истовремено штитећи раднике и покрећући транзицију чисте енергије и одрживог раста.

Према његовим речима, организација Г20 као витални форум је ојачана. Он је истакао да ће Америка бранити демократију широм света, али је нагласио да се у партнерству САД са другим земљама не ради о издржавању и преузимању обавеза било које земље.

"О односима са Кином желим да будем јасан и доследан. Трудимо се да одговорно управљамо конкуренцијом између наших земаља како не би дошло до сукоба", предочио је Бајден и изразио спремност САД да раде заједно са Кином на питањима која укључују и климатску кризу која је видљива свуда у свету.

Поручио је да се не сме дозволити Русији да брутални напад на Украјину прође без последица, оценивши да се овонедељно окупљање одржава "под сенком сукоба" који је описао као "незаконити освајачки рат Русије".

"Ниједна нација не жели више од Украјине да се рат заврши. Само Русија стоји на путу миру јер је цена Русије за мир капитулација Украјине и (присвајање) њених територије. Али Русија ћe се уморити. Ако одустанемо од основних принципа Сједињених Држава, ако дозволимо да се Украјина расцепи да бисмо умирили агресора, може ли се било која држава чланица овог телу осећати заштићеном и да ли ће независност било које нације бити сигурна", упитао је Бајден.

Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer

Лула: Климатским променама највише погођено рањиво становништво на глобалном југу

Председник Бразила Луиз Инасио Лула да Силва обратио се учесницима Генералне скупштине Уједињених нација изразивши поверење "у људски капацитет да се превазиђу изазови и еволуира ка супериорнијим облицима коегзистенције".

Подсетио је да је први пут стајао на дебатном подијуму Генералне скупштине УН пре тачно 20 година и поручио да до данас није изгубио своје "непоколебљиво поверење у човечанство".

Председник Бразила је упозорио да свет до данас још није схватио озбиљност климатске кризе која "куца на наша врата, уништава наше домове, наше градове, наше земље, убија и намеће губитке и патње нашој браћи, посебно најсиромашнијима".

Бразилски лидер је предочио да је климатским променама највише погођено рањиво становништво на глобалном југу, док је 10 одсто најбогатије светске популације одговорно за скоро половину укупног угљеника који се ослобађа у атмосферу.

"Ми земље у развоју не желимо да следимо овај модел", поручио је Лула и подсетио да је Бразил предводник енергетске транзиције и да 87 одсто електричне енергије производи из чистих и обновљивих извора.

Према његовим речима, крчење шума у ​​бразилском Амазону, подручју у којем живи 50 милиона људи, смањено је за 48 одсто.

"Цео свет је увек говорио о Амазону, али сада Амазон говори сам за себе", рекао је председник Бразила.

Лула је подсетио да је централна тема његовог говора пре 20 година била глад и оценио је да данас у свету влада већа неједнакост јер 10 најбогатијих људи на свету има веће богатство од 40 одсто најсиромашнијих у свету.

Tanjug/AP Photo/Richard Drew

Антонио Гутерес је истакао да су свету хитно потребни украјински прехрамбени производи, као и руска храна и минерална ђубрива да би се стабилизовала тржишта и обезбедило сигурно снабдевање.

"Нећу одустати од својих напора да то постигнем", навео је Гутерес.

Према његовим речима, свет се убрзано креће ка мултиполарном светском поретку након што је неко време био униполаран после Хладног рата.

Гутерес је оценио да је то добро јер, како је навео, "отвара нове могућности за правичност и равнотежу у међународним односима".

Генерални секретар је, међутим, истакао да сама мултиполарност не може да гарантује мир.

"Мултиполарном свету су потребне јаке и ефикасне мултилатералне институције", рекао је Гутерес, наводећи да је због тога потребна реформа Савета безбедности УН и осталих међународних институција да би могле успешно да решавају савремене проблеме.

Гутерес је оценио да се свет све више приближава "великом расцепу" у економским и финансијским системима и трговинским односима.

Напомиње да је због тога потребна промена "међународне финансијске архитектуре" да би била заиста универзална и да би служила као глобална сигурносна мрежа за земље у развоју које имају економске проблеме.

На општој дебати Генералне скупштине УН учествује и председник Србије Александар Вучић.

недеља, 10. децембар 2023.
4° C

Коментари

Soraja
Шарлен од Монака – услови да се избегне развод
2ЈТ (за оне који нису са ДорЋола је ДВАЈТ
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Rocester Ny
Добротвор из Канаде
Deca
Чуваркућа – Моћна биљка за дуг и здрав живот
Leskovac
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу