Читај ми!

Индија одбацила оптужбе Канаде за убиство вође канадских Сика

Власти у Индији су одбациле оптужбе да су умешане у убиство вође канадских Сика. Истовремено, високи канадски дипломата добио је пет дана да напусти Индију, након што је Канада донела одлуку да протера индијског дипломату.

Индија је оштро одбацила оптужбе о умешаности те земље у убиство вође канадских Сика, које је јуче изнео канадски премијер Џастин Тридо, пренео је Би-Би-Си.

Истовремено, Индија је саопштила да је протерала високог канадског дипломату, само неколико сати након што је Отава протерала индијског дипломату за кога тврди да је повезан са убиством вође канадских Сика у Британској Kолумбији у јуну.

"Од дотичног дипломате је затражено да напусти Индију у наредних пет дана", наводи се у саопштењу индијског министарства спољних послова, преноси Ројтерс.

У саопштењу се додаје да "одлука одражава растућу забринутост Владе Индије због мешања канадских дипломата у наше унутрашње ствари и њиховог учешћа у антииндијским активностима".

Џастин Тридо је синоћ изјавио да су протеклих неколико недеља, "канадске безбедносне агенције активно пратиле веродостојне наводе о потенцијалној вези између агената владе Индије и убиства канадског држављанина Хардипа Синга Ниџара".

Додао је да ће његова влада предузети све неопходне кораке како би се "починиоци убиства позвали на одговорност“.

Ниџар је био истакнути вођа Сика у Британској Колумбији.

Према локалној полицији, у јуну су га у његовом камиону убила двојица маскираних наоружаних људи испред храма Сика у Сарију.

Његова смрт је шокирала и разбеснела велику заједницу Сика у Канади која броји стотине хиљада људи.

Индија је Ниџара означила као терористичку претњу пре неколико година, означивши га делом сепаратистичког покрета за сикизам.

четвртак, 21. септембар 2023.
23° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"