Читај ми!

Шпијунска афера тресе крхке односе Британије и Кине

Прошле недеље, медији у Британији открили су наводе о кинеском шпијуну у срцу британске политике. Откриће је нанело тежак ударац ионако крхким односима две земље.

Односи Британије и Кине увек су били уздржани и сложени, али однедавно јавна тајна прерасла је у отворено питање - да ли Пекинг треба званично прогласити претњом по државну безбедност Уједињеног Краљевства?

"Кина је земља са којом навелико послујемо. Кина је значајна земља за светску привреду. Стална је чланица Савета безбедности. Свакако не би требало да је зовемо 'непријатељем', али можемо да је опишемо као 'изазов'", каже британска министарка за пословање Кеми Баденох.

Повод за преиспитивање односа Лондона и Пекинга је откриће наводног кинеског шпијуна у срцу Британског парламента.

"Метрополитен полиција потврдила је да су двојица мушкараца ухапшена у марту под сумњом за шпијунажу. Пуштена су уз кауцију до почетка октобра", рекао је председавајући Доњег дома Британског парламента Линџи Хојл.

Наводни шпијун месецима се бавио истраживачким радом у области спољне политике и имао директан приступ неколицини посланика Конзервативне странке. Према неким извештајима, он се годину и по дана несметано кретао зградом парламента, а да није прошао све неопходне безбедносне провере. Та тема била је и на дневном реду кинеско-британског премијерског самита Ли Сунак на маргинама састанка Г20 у Њу Делхију.

"Покренуо сам читав низ питања, која нас брину и око којих се не слажемо, а поготово моју забринутост за било какво мешање у нашу парламентарну демократију, које је потпуно неприхватљиво", каже британски премијер Риши Сунак.

Лидер британских лабуриста сер Кир Стармер напоменуо је да је велико питање за премијера да ли је то питање покренуто још у марту, када се инцидент догодио, или тек сада када је све испливало на видело.

Званични Пекинг категорично и оштрим речима, што је ретка пракса, одбацује оптужбе Лондона.

"Надамо се да ће британска страна одустати од политичког пренадувавања и у духу међусобног поштовања и једнакости унапредити међусобне односе", каже портпарол кинеског Министарства спољних послова Мао Нинг

Истовремено, обавештајни и безбедносни одбор Британског парламента објавио је алармантни извештај у којем истиче да је Кина „продрла у све секторе британске привреде, а да је одговор Сунакове владе потпуно неадекватан“. У извештају се истиче да кинеска улагања у Британију теку без икаквих провера, а да се влада оглушује на бројна упозорења универзитетских професора, који тврде да су неке колеге "потплаћене или застрашене“, а десетине хиљада кинеских студената у Британији "под строгом контролом и надзором“ Пекинга.

"Крећемо се ка кошмарном сценарију по коме ће Кина красти нацрте, постављати стандарде, производити, али и вршити политички и економски утицају на сваком кораку“, упозорава председавајући одбора Џулијан Луис.

Британски премијер Риши Сунак рекао је да Кина представља систематски изазов светском поретку. "То је земља чије се вредности фундаментално разликују од наших. Треба да робусно устанемо у одбрану свега што нам је важно биле то наше вредности или наши интереси. Управо то смо и урадили", каже Сунак.

Прошлост британско-кинеских односа, за просечног Британца, обележена је како стидом због колонијалне прошлости, тако и стидом због предаје Хонгконга Кини, коју већина грађана сматра ауторитарном државом. Но будућност, у светлу рата у Украјини и све сложенијих геостратешких односа, изгледа много тмурније од данашњег дана. 

уторак, 07. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара