Читај ми!

Уједињени Арапски Емирати, заплењена "дрога за ратнике" вредна милијарду евра

Полиција Уједињених Арапских Емирата запленила је 13 тона дроге "каптагон", или "дроге за ратнике", чија се вредност процењује на више од милијарду евра, јавио је дневник "Ел Бајан". Порекло дроге непознато. Ухапшено шест особа. "Каптагон" већ годинама користе борци Исламске државе и сиријске снаге.

Полиција у Дубаију разбила је дрвене панеле и врата у чијој је унутрашњости откривено 86 милиона таблета "каптагона", једне од најпопуларнијих дрога на Блиском истоку.

Током полицијске акције, размонтирано је више од 650 врата и 430 дрвених панела, који су у Дубаи допремљени у контејнерима. Укупно, заплењено је 13 тона дроге, чија се вредност процењује на више од милијарду евра.

Шеф антитерористичке полиције у Емиратима, генерал Еид Мухамед Таани Харб објавио је да је у акцији ухапшено шест особа, те да су контејнери били спремни за превоз у неку другу државу.

"Сиротињски кокаин", како још називају ову дрогу, појавила се упоредо са избијањем побуне у Сирији 2011. године, од када је постала омиљена међу припадницима Исламске државе и војницима лојалним Баширу ел Асаду, пошто им омогућава да дуго остану будни и агилни.

Полиција није прецизирала одакле су стигли контејнери, али су озбиљне количине "каптагона", последњих година, заплењиване на палестинским територијама и осталим деловима Блиског истока, па је израелски Мосад за њихову производњу окривио власти у Дамаску.

Од тада, Блиски исток је испреплетан мрежама за шверц ове дроге, која се годишње конзумира у вредности од неколико десетина милијарди евра.

Акција полиције у Дубаију друга је највећа заплена ове дроге у историји, пошто је италијанска "Гуардиа ди финанца" пре три године открила 14 тона "каптагона". Саудијска полиција је прошле године запленила 46 милиона ових таблета.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара