Читај ми!

Трага се за преживелима у земљотресу у Мароку, спасиоци из целог света у трци с временом

Најмање 2.122 људи је страдало, а 2.421 њих је повређено у најјачем земљотресу који је икада погодио Мароко. Спасилачки тимови из целог света, удружено, утркују се са временом да би дошли до заробљених жртава. Мароканска влада најавила је формирање специјалног фонда за подршку спасилачким операцијама у отклањању последица земљотреса.

Наставља се потрага за преживелима у Мароку, након разорног земљотреса јачине 6,8 јединица по Рихтеровој скали. 

Помоћ мароканске владе још није стигла у селу Имин Тала у планинском масиву Високи Атласи, па у разореном месту грађани – голим рукама рашчишћавају рушевине кда би пронашли своје ближње.

Није стигла ни војска. Води се битка са временом у потрази за преживелима. У селу нема струје, а не ради ни мобилна мрежа.

"Дошли смо да помогнемо људима у селу. Дошли смо из једног приватног друштва, обезбедили смо и храну. Неки пријатељи нам помажу. Када дођете овде видите да је ситуација катастрофална. Позивам људе из света да помогну мештанима", каже Ашраф Носаири, волонтер из села Имин Тала.

За то време, влада Марока оснива специјални фонд који ће помагати спасилачке операције и отклањање материјалне штете. Отворен је банковни рачун на којем ће се сакупљати доприноси и донације.

"У првим тренуцима после земљотреса различите организације су брзо интервенисале спасавајући преживеле и трагајући за жртвама. Спасавање се наставља, сви припадници војске су на терену, лекари интензивно помажу у спасавању", каже  Мустафа Бајтас, портпарол владе.

Спасиоци удружено

Помоћ стиже из целог света – Шпанија је послала 86 спасилаца и осам специјално обучених паса у Мароко ради потраге и спасавања преживелих. Биће послато све што је потребно јер је познато да су први сати кључни, посебно ако има људи испод рушевина, каже шпанска министарка одбране Роблес.

"Овде немамо довољно лекова, посебно за дијабетес и крвни притисак. Много људи има проблема због тога, нисмо добили такву помоћ до сада. То једино тражимо од владе, да се достави све што недостаје јер на крају сви смо ми Мароканци", каже Јасине Бенхниа, становник села Оуиргане.

Мароко се простире на 400 километара од границе додира две тектонске плоче – афричке и евроазијске. Сеизмолози уверавају да земљотрес, најјачи у Мароку за последних шест деценија, неће имати јак утицај на север Африке и на Блиски исток и да су слични потреси мало вероватни у околним државама.

недеља, 30. јун 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару