Читај ми!

Јача укључивање Канаде у војно опкољавање Кине

Канадска армија, у склопу нове државне стратегије повећања војног присуства у водама Источне Азије, упутила је три ратна брода на заједничке вежбе са САД и њеним азијско-пацифичким савезницима у Тајванском мореузу и Јужном кинеском мору.

Три канадска војна брода пристала су у јапанску луку Јокосука, северно од Јокохаме, јављају јапански медији.

Они су пристигли у Земљу излазећег сунца како би се снабдели горивом и намирницама, те одморили посаду.

Након тога, крајем недеље, они ће се упутити на југ, где ће скупа са америчким, аустралијским, новозеландским, јужнокорејским и јапанским бродовима учествовати у заједничким вежбама усмереним на усавршавање међусобне координације на сузбијању кинеске морнарице и демонстрирање одлучности запада и његових азијско-пацифичких савезника да бране Тајван од евентуалне интервенције Пекинга.

Да је спутавање деловања кинеске морнарице и одвраћање Пекинга сврха поменутих вежби сведочи чињеница да ће оне делом бити одржане и у самом Тајванском мореузу, простору између обале матице Кине и пацифичког острва са 23 милиона становника, чија влада у Тајпеју од 2016. интензивно ради на јачању војнополитичких веза са Вашингтоном и учвршћивању сопствене де факто независности од Пекинга.

Један од канадских бродова биће ангажован и на спровођењу економских санкција против Северне Кореје, односно, у блокади њене поморске трговине.

Канада као шраф у антикинеској коалицији под палицом Вашингтона

У јапанску луку, у којој се стационирају не само домаће већ и америчке снаге, стигле су фрегате Краљевске канадске морнарице "Отава" и "Ванкувер" у пратњи пловила за снабдевање. С тим у вези, канадски војни аташе у Токију Роберт Ват изјавио је јапанским новинарима да његова земља "ради са регионалним партнерима да подржи слободни и отворени Индо-Пацифик".

То је дипломатски кôд који Вашингтон и његови савезници користе да најаве патроле и вежбе у Тајванском мореузу, односно, оближњем Јужном кинеском мору, чији је циљ да се оспори суверенитет Кине над Тајваном и лавовским делом поменутог стратешки важног мора, кроз које сваке године прође роба вредна око три билиона (3.000 милијарди) долара.

Ангажовање канадских ратних бродова практично представља реализацију нове стратегије Отаве донете крајем прошле године, која предвиђа веће војно присуство те земље у водама у близини кинеске обале, и у којој се Пекинг оптужује да "све више занемарује међународна правила и норме" у склопу својих "амбиција да постане водећа сила (индопацифичког) региона".

Оно је и у складу с најавом (тадашње) канадске министарке одбране Аните Ананд на конференцији посвећеној питањима безбедности "Шангрила дијалог", одржаној у јуну у Сингапуру да ће њена земља повећати број војних бродова намењених деловању у Индо-Пацифику.

Последњих година, подстакнута америчким инсистирањем на удруживању ради економског и војног спутавања Кине, влада у Отави је предузела неколико агресивних корака који су покварили односе са Пекингом.

Неки од њих су хапшење директорке "Хуавеја" Менг Ванџоу у Ванкуверу на захтев власти у Вашингтону, а због наводног кршења америчких санкција против Ирана и одузимање власничког удела кинеских компанија у канадским предузећима која се баве експлоатацијом стратешки важне сировине литијума, под изговором да оно представља опасност за економску безбедност Канаде.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару