Читај ми!

Ватикански дипломата на "рибању" у Литванији због папиног говора о "великој Русији"

Литванија је позвала на разговор највишег дипломату Ватикана у тој земљи након што је папа Фрања недавно поручио руској омладини да се не одриче наслеђа "великог, просвећеног Руског царства".

Као одговор на папино видео-обраћање католичкој омладини у Санкт Петербургу, Министарство спољних послова Литваније позвало је апостолског нунција на разговор, након што се врати са одмора, саопштио је портпарол министарства.

Ватикан је у уторак саопштио да папа Фрања није имао намеру да велича руски империјализам у свом обраћању током којег је говорио о Петру Великом и Катарини Другој, владарима који су проширили Руско царство.

Папина намера је, према саопштењу Ватикана, била да "сачува од заборава и промовише све што је позитивно у великом руском културном и духовном наслеђу".

Територије Литваније и Пољске присаједињене су Руском царству у 18. веку за време владавине Катарине Друге. Обновиле су државност тек након Првог светског рата, након што су две побуне против царства из 19. века брутално угушене, подсећа агенција Ројтерс.

На папин говор је реаговала и Украјина, која је била део исте империје, примедбом да су папини коментари "за дубоко жаљење".

Око три четвртине од укупно 2,8 милиона становника Литваније идентификују се као римокатолици. Католичка црква је још увек поштована у земљи због својих антикомунистичких и слободарских ставова у време анексије Литваније од стране Совјетског Савеза. Током тог периода Ватикан је задржао дипломатско представништво Литваније при Светој Столици и није признао анексију.

Папа Фрања је служио мису пред око 100.000 људи у Литванији када је 2018. посетио ту државу.

"Ви сте наследници велике Русије светаца и краљева"

Током обраћања младим Русима, окупљеним на Сверуском сусрету католичке омладине у Санкт Петербургу у петак, папа Фрања је позвао руску католичку омладину да се не одриче свог наслеђа "великог, просвећеног Руског царства".

Папа се позвао и на бивше руске цареве Петра Првог и Катарину Другу, владаре су играли кључне улоге у руским освајањима у Европи и који су познати као симболи руског империјализма.

"Ви сте наследници велике Русије, велике Русије светаца, краљева, велике Русије Петра Великог, Катарине Друге, тог великог, просвећеног Руског царства, велике културе и великог човечанства", рекао је папа током свог говора.

Папини коментари су изазвали огорчење на интернету, а многи су критиковали одлуку да хвали империјалистичку прошлост Русије, посебно имајући у виду рат у Украјини.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара