Читај ми!

Хаити, хорор је блага реч

У најновијој ерупцији насиља на Хаитију убијено најмање 20 особа, након што је локални пастор позвао на отпор бандама. Исечени каблови за интернет. Више од 8.000 људи напустило домове. Само у овој години убијено 2.400 људи.

Хаити, хорор је блага реч Хаити, хорор је блага реч

У маршу који је организовао истакнути евангелистички пастор убијено је најмање двадесет верника, неколико је повређено, а остале је заробила банда коју је верска група покушала да протера из свог комшилука, преноси Хаитијан тајмс.

Власти на Хаитију нису потврдиле број убијених, али се, како преноси тај медиј, вест шири друштвеним мрежама. Према наводима Ројтерса, убијено је најмање седморо људи.

Стотине парохијана, од којих су неки наоружани мачетама, марширало је кроз предграђе главног града Порт о Пренса у покушају да ослободе подручје чланова банде.

Банда је, како се наводи, отворила ватру на њих из митраљеза.

У порасту насиља банди на Хаитију само 2023. године погинуло је више од 2.400 људи.

Ројтерс преноси да неверификовани видео-снимци на друштвеним мрежама показују како се пуца на људе на улици, тела која леже на земљи и оне за које се чини да су таоци банди и који говоре да мисле да је марш био миран и да нису знали да се ради о борби против банде.

Протест се догодио у предграђу Канан, које су основали преживели у разорном земљотресу 2010. године.

Канан контролише банда коју предводи човек познат само као "Џеф", за кога се верује да је у савезу са бандом "5 Сегон", односно "пет секунди".

Хаитијан тајмс преноси да се два главна интернет провајдера на Хаитију, Дигисел и Аксес Хаити, боре са озбиљним прекидима након што су банде саботирале оптичке линије и другу критичну опрему.

У међувремену, из тих компанија наводе да сервисери нису у могућности да безбедно путују ради поправке.

Око 8.730 људи расељено је око густо насељеног кварта Карфур-Фој, према проценама УН у суботу, више од половине због новог избијања насиља.

Становници су почели масовно да се исељавају из тог подручја од 12. августа, када су наоружане банде напале то подручје.

Институционални вакуум

Хаити од 10. јануара практично нема функционални парламент пошто га је, након узастопних неуспешних покушаја да се одрже избори, напустило последњих десет сенатора од 30 колико их је било на функцији.

Полиција Хаитија која нема довољно оружја покушава да се избори са бандама, које контролишу око 80 одсто престонице.

Због насиља банди "никао" је покрет бесних грађана – Bwa kale (осушено дрво). Када припадници банди уђу у неки од крајева града, грађани почињу да ударају у шерпе и тигање како би упозорили комшије.

"Раније смо виђали сукобе између банди, сада су то банде против становништва", рекао је Серж Далексис, шеф Канцеларије Међународног комитета спаса на Хаитију.

Бва Кале, осветнички "покрет" циља на чланове банде ухваћене у чину насиља и застрашивања, чак и када их полиција хапси, и живе их спаљују на улицама.

Помоћ Кеније и "робусна употреба силе"

Кенијска делегација састала се прошлог понедељка са челницима националне полиције Хаитија, док процењује да ће предводити могуће мултинационалне безбедносне снаге које подржавају Уједињене нације не би ли се изборили са ескалацијом насиља повезаним са бандама.

"Овде смо да проценимо потребе националне полиције Хаитија, боље разумемо ситуацију и дамо све од себе да помогнемо народу Хаитија", рекао је кенијски амбасадор и шеф билатералних и политичких послова Џорџ Орина.

Влада премијера Аријела Хенрија је затражила међународну безбедносну помоћ прошлог октобра, али упркос поновљеним позивима Уједињених нација, позив је остао без одговора све док Кенија није рекла да је спремна да предводи такве снаге прошлог месеца.

У недавном извештају, генерални секретар УН Антонио Гутерес је Савету безбедности рекао да је потребна "снажна употреба силе" мултинационалне полиције и употреба војних средстава да би се успоставио ред и разоружале банде.

понедељак, 20. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара