Читај ми!

Ватрена стихија бесни Канадом, "пожар туристи" се моле да не подижу дронове

Званичници у канадској провинцији Британска Колумбија позвали су десетине хиљада становника да послушају упозорења и евакуишу се из области којима прете "озбиљни и брзо променљиви" шумски пожари, и позвали су "неодговорне" туристе који изазивају пожаре да престану да подижу дронове у тој области.

Бовин Ма, покрајинска секретарка за управљање ванредним ситуацијама изјавио је да не могу "довољно снажно да нагласимо колико је важно поштовати наредбе за евакуацију".

"Они су питање живота и смрти не само за људе у тим имањима, већ и за оне који први реагују, који ће се често враћати да покушају да моле људе да оду", навела је Ма.

Ситуација у великим деловима долине Оканаган, укључујући град Келовна, била је "веома динамична", рекла је Ма.

Око 30.000 људи добило је наредбу за евакуацију, док је још 36.000 у приправности.

"Пожар туристи" и оператери дронова позвани су да се држе подаље како би омогућили хитним екипама да раде безбедно.

"Дронови представљају значајну опасност за наше ваздухопловне посаде које се боре против пожара", рекао је у суботу министар шумарства Британске Колумбије Брус Ралстон.

"Сада није време за снимање фотографија активних шумских пожара. Не само да је неодговорно, већ је то и илегално у пожарним подручјима", напомиње Ралстон.

Ралстон је замолио људе да се држе подаље од језера која водени бомбардери користе за допуњавање воде за гашење пожара.

Дронови би могли да приземље авионе укључене у кључне мисије гашења пожара, навела је Ма.

Келовна, град са 150.000 становника, био је загушен густим димом јер је остао последњи насељени центар погођен током лета драматичних шумских пожара широм Канаде у којима су изгорели милиони хектара. Око 3.400 људи укључено је у гашење пожара у Британској Колумбији, у западној Канади.

"Тренутна ситуација је суморна", рекао је премијер Данијел Еби.

Канада се суочава са најгором сезоном пожара, а према званичним проценама изгорело је више од 14 милиона хектара, што је отприлике величине Грчке и скоро дупло више од последњег рекорда од 7,3 милиона хектара. Четири особе су страдале.

Премијер Џастин Тридо рекао је да је разговарао са Ебијем о "брзо развијајућој и невероватно разорној ситуацији са шумским пожарима" и обећао федералне ресурсе за реаговање на катастрофу.

У међувремену, пожари на северозападним територијама довели су до евакуације регионалне престонице Јелоуснајф. Град од око 20.000 људи постао је град духова.

Ветрови су распиривали пожаре према Јелоуснајфу, али је дошло до олакшања након што је ноћна киша донела нагли пад температуре.

четвртак, 04. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару