Читај ми!

Нова варијанта коронавируса са великим бројем мутација регистрована у четири земље, научници у приправности

Нова варијанта коронавируса БА.2.86, која има велики број мутација, појавила се до сада у четири земље – САД, Великој Британији, Данској и Израелу. Научници су у приправности и истражују колико се нова варијанта проширила и како реагује на антитела.

Нова варијанта коронавируса, на друштвеним мрежама названа "пирола", има више од 30 мутација у поређењу са најближим претходним обликом БА.2, подваријантом омикрон соја, објаснила је докторка Џеси Блум, вирусолог у Центру за рак "Фред Хачинсон" у Сијетлу.

"То је еволутивни скок упоредив са оним који је првобитно довео до омикрон соја коронавируса", објавила је Блумова на сајту лабораторије.

Светска здравствена организација (СЗО) означила је у четвртак БА.2.86 као "варијанту под надзором", што значи да земље треба да прате и извештавају о мутацијама које открију.

Варијанте под надзором које изазивају тежу клиничку слику или не реагују на постојеће вакцине и третмане могу се сврстати на листу "варијанти од интереса" или лису "варијанти које изазивају забринутост", која је још увек празна.

"Последњи пут смо видели тако велику промену када се појавио омикрон"

Нова варијанта појавила се до сада у четири земље. Открили су је у недељу научници у Израелу, након чега је Данска пријавила три случаја, а САД и Уједињено Краљевство по два.

Три случаја у Данској откривена су код људи у различитим деловима земље, за које се чини да нису имали контакт једни са другима, саопштио је дански Институт за серуме.

"Необично је да се корона тако значајно промени и развије 30 нових мутација. Последњи пут смо видели тако велику промену када се појавио
омикрон", истакао је истраживач Института.

Ипак, дански научници су нагласили да је још прерано да се говори о евентуалној повећаној заразности нове варијанте короне, наводећи да тек треба да изврше тестирања на људска антитела.

Процену претње од нове варијанте објавила је и Агенција за здравствену безбедност Уједињеног Краљевства, из које кажу да чињеница да су случајеви регистровани у четири различите земље код људи без историје путовања сугерише да постоји већ успостављена глобална трансмисија.

Регистроване секвенце нове варијанте су веома сличне једна другој, што може указивати на то да су се појавиле недавно и да се брзо шире, наведено је у извештају Агенције, уз напомену да поузданија процена није могућа док више секвенци не постане доступно.

Оптимистичнија је директорка америчког Центра за контролу и превенцију болести Менди Коен која је изјавила у петак да нова варијанта не би требало да буде разлог за узбуну.

"Спремнији смо него икада да откријемо и одговоримо на промене коронавируса", рекла је Коенова за Си-Ен-Ен, уз напомену да научници прате нову варијанту коју мутације чине различитом од других које тренутно циркулишу.

недеља, 16. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије