Читај ми!

"Рат полицајаца" у Словачкој, хапшења пред ванредне изборе

Словачки специјалци упали су у домове садашњег и бившег шефа тајне службе, шест седмица пре одржавања ванредних парламентарних избора. Сви осумњичени су, наводно, блиски бившем премијеру Роберту Фицу, који има озбиљне шансе да поново добије мандат за састав владе. Реакције политичара између хистерије и подсмеха.

"Рат полицајаца" у Словачкој, хапшења пред ванредне изборе "Рат полицајаца" у Словачкој, хапшења пред ванредне изборе

Пет укоричених томова доказног материјала прикупила је словачка полиција, теретећи најмање шест особа за злоупотребу службеног положаја и серију других недела 2020. године у време када се на челу владе у Братислави налазио управо Роберт Фицо, јавља престонички дневник СМЕ.

Специјалци су јутрос упали су домове шефова словачких шпијуна, Михала Алача и Романа Конечног, што су медији протумачили као "рат унутар полиције" или "полицијски пуч".

Шеф словачке полиције Штефан Хамран објаснио је да је укупно седам особа, укључујући високе званичнике тајних служби, осумњичено да су учествовали у завери са циљем да омету истраге о корупционашким аферама.

"Документација прикупљена током истраге садржи 1.200 страна докумената и седам анекса од којих су неки поверљиви", навео је Хамран.

На челу ове тајне организације налазио се један словачки бизнисмен, а цела група манипулисала је доказима и сведочењима све док случај корупције, из 2020. године, није одбачен.

На терет им се ставља и организовање криминалне групе, као и склањање са положаја безбедносних званичника који нису хтели да учествују у акцији уклањања доказа.

Ова афера направила је додатни хаос на ионако сложеној политичкој сцени у Словачкој, чији грађани 30. септембра излазе на ванредне парламентарне изборе на којима Фицо има велике шансе да се поново нађе на месту премијера.

Против њега је прошле године подигнута оптужница којом се, заједно са бившим министром полиције Робертом Калињаком, терети за злоупотребу фондова за блаћење политичких противника.

Његова партија, Смер, је одмах после ове акције затражила смену шефа полиције, док је председница Зузана Чапутова покушала да сазове Савет за националну безбедност, али јој је вршилац дужности премијера Лудовит Одор одговорио да ће "после комплетнијих информација донети одлуку да ли за таквим састанком уопште има потребе".

Неколико сати касније, Одор се предомислио и пристао да се Савет за националну безбедност састане у петак пре подне.

Фицо је, такође, упозорио да ова полицијска акција у питање доводи демократски поредак, али су га ривали, пре свих лидер Прогресивне странке Михал Шимечка и бивши премијер Едуард Хегер прилично грубо исмејали, оптужујући га да "шири параноју".

Фицов Смер је затражио и хитну седмицу парламента, која би могла бити заказана већ за понедељак.

Роберт Фицо, који се противи пружању војне помоћи Украјини, био је премијер Словачке до 2020. године. Његовом наследнику, Едуаду Хегеру парламент је у децембру прошле године изгласао неповерење.

субота, 01. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије