Читај ми!

Ким и Путин разменили писма, потврдили даљи развој односа Москве и Пјонгјанга

Лидер Северне Kореје Kим Џонг Ун и руски председник Владимир Путин разменили су писма у којима су се сагласили да ће наставити да развијају везе између две државе и, како је то формулисао Kим, "дугогодишњи стратешки однос", навела је севернокорејска државна новинска агенција KЦНА.

Писма су размењена поводом обележавања 78. годишњице ослобођења Kореје од колонијалне владавине Јапана од 1910. до 1945. године, значајног датума који се и у Јужној Kореји слави као државни празник, преноси Ројтерс.

Kим је у писму Путину истакао да је пријатељство између две земље склопљено у Другом светском рату победом над Јапаном и то пријатељство Северне Kореје и Русије данас "у потпуности демонстрирају своју непобедивост и моћ у борби која има за циљ разбијање самовоље и хегемоније империјалиста".

"Чврсто сам уверен да ће се пријатељство и солидарност између наше две земље даље развијати у правцу стварања дугогодишњих стратешких односа који су усклађени са захтевима нове епохе. Наше две земље ће увек изаћи као победнице, које се међусобно снажно подржавају и сарађују у постизању заједничког циља", поручио је између осталог Kим у писму Путину.

Руски председник је у својој поруци Kиму, такође обећао подршку јачању билатералних веза.

"Сигуран сам да ћемо ојачати нашу билатералну сарадњу на свим пољима за добробит два народа и стабилност и безбедност Kорејског полуострва и целе североисточне Азије", навео је Путин, преноси KЦНА.

САД су оптужиле Северну Kореју да шаље оружје Русији за рат у Украјини, укључујући артиљеријске гранате, ручне ракетне бацаче и пројектиле, али и Пјонгјанг и Москва су негирали било какве трансакције с оружјем.

Бајденов "азијски НАТО" у Кемп Дејвиду

Лидери Јужне Кореје, Сједињених Држава и Јапана разговараће о безбедносној сарадњи у вези са Северном Корејом, Украјином и другим питањима на трилатералном самиту 18. августа у летњиковцу америчког председника у Кемп Дејвиду у Мериленду.

У одвојеној објави севернокорејске агенције КЦНА, заменик министра спољних послова Пјонгјанга, Ким Сон Гјонг, критиковао је Вашингтон због сазивања седнице Савета безбедности УН о стању људских права у Северној Кореји.

Састанак, заказан за четвртак и који су затражиле Сједињене Државе, Албанија и Јапан, био би први званични седница СБ УН-а о том питању од 2017. године, али се Кина томе успротивила, рекавши да ће то само "интензивирати конфронтацију и антагонизам".

Ким, заменик министра, рекао је да је планирани састанак "отворено разоткрио ружно непријатељско лице САД испуњено осећајем конфронтације“, истовремено наглашавајући реалност СБ УН-а који је, како је оценио, "дисфункционалан под присилним ауторитетом и злоупотребом моћи Америке“.

четвртак, 18. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару