Читај ми!

Дојче веле: Историја немачке бламаже с владиним авионима

Кварови авиона немачке владе свако мало су предмет подсмеха. Али, да се тако нешто догоди два пута на истом путовању и да члан Владе мора да се врати кући необављеног посла – то је већ куриозитет.

"То је стварно више него разлог за љутњу.“ Тако звучи када једна шефица дипломатије стварно мора да се потруди да остане мирна и сталожена. Владин авион којим је немачка министарка спољних послова Аналена Бербок кренула у званичну посету Аустралији, Новом Зеланду и Фиџију, морао је присилно да слети. И то чак два пута.

Ербасова летелица типа А340-300 је у понедељак (14. август) морала непланирано да буде приземљена у Абу Дабију. Због квара. Након што је наводно поправљена, поново је полетела ка Сиднеју, али је опет морала да се врати у Абу Даби, јер се квар поново појавио. На крају је министарка отказала своје једнонедељно путовање у пацифички регион и вратила се у Берлин необављеног посла редовном авионском линијом.

Авион с богатом историјом кварова

Притом то није било њено прво искуство с неисправним авионима владе. Тако је и у мају морала на кратко да прекине своје званично путовање и присилно слети у Катару.

Овај Ербасов авион стар је 23 године. Најпре га је користила Луфтханза, а онда је ушао у флоту немачке војске. Једно време се звао по првом немачком канцелару Конраду Аденауеру.

Истим тим авионом су некадашња канцеларка Ангела Меркел и њен министар финансија Олаф Шолц летели у новембру 2018. на састанак на врху групе Г-20 у Буенос Ајресу.

И они су, након кратког лета, због квара морали да се врате у Немачку. Касније су ипак отпутовали, али редовном линијом.

Глодари зауставили министра финансија

У октобру 2018. глодари су оштетили службени авион на аеродрому у Индонезији и тако онемогућили повратак тадашњег министра финансија Шолца са састанка Међународног монетарног фонда. У Немачку је зато морао да се врати редовном линијом.

И бивша министарка обране Урсула фон дер Лајен је у децембру 2016. владиним авионом кренула у Мали, али је због квара присилно слетела у Нигерији. Тамо је морала да преноћи, али је идућег дана ипак могла да настави пут службеним авионом.

Немачка војска за потребе званичника поседује два авиона типа А340. С обзиром на то да су код оба учестали кварови, сада је одлучено да ће они бити замењени новијим моделом А350.

Али, и други типови авиона из владине флоте стварају проблеме. Рецимо, Глобал-6000 произвођача Бомбардијер, од којих је у флоти три комада. Они су релативно нови и испоручени су тек 2019. Но, почетком јуна ове године летелица у којој се налазила државна секретарка у Министарству одбране Сиемтје Мелер због квара је присилно приземљена у нигерском главном граду Нијамеју.

Без квара и удобно до Јужне Америке и назад

Почетком године је канцелар Олаф Шолц путовао новим владиним авионом типа Ербас А350-900. То је прва летелица тог типа у флоти немачке војске потпуно опремљена за највише званичнике. То путовање је прошло без кварова.

Тај бели авион са црним, црвеним и златним линијама и натписом "Савезна Република Немачка“ (Bundesrepublik Deutschland) дугачак је 67 метара, постиже брзину од 960 километара на сат и висину већу од 13.000 метара. Може да достигне сваки циљ на свету без слетања ради узимања горива.

"Конрад Аденауер“ је други од укупно три авиона типа А350-900 који служи за превоз државних званичника. Први под именом "Курт Шумахер“ лети већ две године, али није опремљен за превоз највиших званичника попут канцелара, министара или председника државе. Но, сада је у њему направљен одвојени простор за шефа делегације са спаваћом собом и купатилом, као и са малом трпезаријом. Немачки парламент је за те три модерне летелице одобрио износ од 1,2 милијарде евра.

У савезном Министарству спољних послова због ове најновије бламаже влада љутња. Јер, Немачка због тога није само предмет подсмеха код куће, већ и у иностранству. Тако је од пријатељских држава већ стигло неколико мејлова са саркастичним порукама типа: "Можемо ли да помогнемо?“

четвртак, 18. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару