Читај ми!

Мигрантска криза у Њујорку без преседана, све више шатора на улицама

Мигрантска криза поново у деловима света. У Великој Британији тражи се најповољније решење за мигранте смештене на обали Ламанша, и разматра се могућност да буду премештени у Руанду и друге удаљене земље. И у Њујорку мигранте смештају у импровизоване кампове.

Иако је одувек био град придошлица и наде за многе који су почетком 20. века стизали са различитих страна света и градили космополитско друштво, Њујорк тренутно пролази кроз миграциону кризу без преседана. Стотине миграната је у реду испред хотела "Рузвелт“ у срцу Менхетна, на корак од седишта банке "Џеј-Пи Морган".

Процењује се да тренутно 80.000 људи тражи смештај у Њујорку, што је 18 одсто више него прошле године.

Због засићења прихватног система, све је више шатора на улицама, јер град и држава Њујорк имају јединствено законодавство у Сједињеним Америчким Државама у погледу бескућника.

Шта омогућава "Право на склониште“

У складу са уредбом из 1981. године, њихова обавеза је да обезбеде собу и храну свакој особи која то затражи.

Ово "Право на склониште“ проистекло је из судске тужбе Калахан против Керија из 1979. године, групне тужбе бескућника против града.

На измену уредбе "Права на склониште“ у мају је позвао и градоначелник, демократа Ерик Адамс, уз коментар да не жели да је укине, већ да укаже да је град преоптерећен и није у могућности да пружи негу неограниченом броју људи.

Њујорк је до сада добио само 30 милиона долара федералне помоћи за кризу која би могла да кошта 4,2 милијарде долара до следећег лета.

Мигрантске криза у Њујорку и због унутрашњих разлога

Актуелна мигрантска криза у Њујорку делом је настала из унутрашњих политичких разлога.

По одлуци гувернера Тексаса Грега Абота, у знак протеста због лабаве федералне политике на америчко-мексичкој граници, аутобусима се превозе мигранти из овог дела земље у веће и либералније северне градове попут Чикага, Вашингтона и Њујорка.

Градоначелник Њујорка је, такође, позвао на "контролу граница“ и најавио могућност расписивања ванредног стања у граду уз захтев да се правилно финансира ова национална криза.

Његов реализам о мигрантској кризи демократе сматрају републиканским ставом, па, вероватно због тога, он више није национални саветник председника Бајдена.

Све је извесније да ће миграциона политика не само у економском, већ и безбедносном смислу утицати на актуелну америчку администрацију, али и на председничке изборе следеће године.

понедељак, 01. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару