Читај ми!

Рај на Земљи претворен у пакао - 36 страдало у пожару на Хавајима, спржена цела насеља

Најмање 36 људи је погинуло након што су пожари, подстакнути ветровима далеког урагана Дора, опустошили већи део летовалишта Лахаина на острву Мауи на Хавајима, наводи се у саопштењу округа Мауи. Неколико насеља изгорело до темеља. Пожари, подстакнути снажним ветровима урагана Дора, уништили су зграде компанија у историјском граду Лахаина, а најмање двадесетак људи је повређено, рекли су званичници. Због три пожара било је 13 евакуација.

Више насеља је изгорело до темеља јер је западна страна острва била скоро одсечена, са само једним ауто-путем отворен, а хиљаде људи би требало евакуисати пошто су званичници рекли да је Лахаина, лука и околна подручја угрожена великим разарањима.

Спасиоци америчке обалске страже извукли су десетак људи из океана код Лахаине након што су ускакали у воду како би се спасили од пламена и дима. Пацијенти са опекотинама пребачени су на острво Оаху.

"Управо смо имали најгору катастрофу коју сам икада видео. Цела Лахаина је изгорела до темеља. То је као апокалипса", рекао је становник тог места Мејсон Џарви, који је побегао из града.

Пилот хеликоптера Ричард Олстен изјавио је да као да је подручје бомбардовано.

"То је као ратна зона“, рекао је Олстен, преноси Хаваји њуз нау. Пошто су се ватрогасци борили са три велика пожара, западни Мауи је био затворен за све осим за хитне раднике и евакуисане.

Амерички председник Џозеф Бајден наредио је да се сва расположива федерална имовина стави на располагање и изразио саучешће страдалима.

Лахаину су прелетели припадници америчке цивилне ваздушне патроле и ватрогасне службе Мауија и утврдили да је најмање 271 објекат оштећен или уништен.

Али, процена пуног обима штете могла би да потраје недељама или месецима, рекла је Махина Мартин, портпаролка округа Мауи.

Ричард Бисен млађи, градоначелник округа, саопштио је да се још не зна како су и где страдали.

Шест пацијената је превезено са Мауија на острво Оаху у уторак увече, изјавио је Спиди Бејли, регионални директор компаније “Хаваи Лајф Флајт“, компаније хитне помоћи.

Тројица од њих су имала опекотине и пребачени су у медицински центар Страуб, а неки у друге болнице у Хонолулуу. Најмање 20 пацијената пребачено је у медицински центар Мауи Меморијал, рекао је Бејли.

Ово је без преседана“, рекла је Мартинова.

Пожар се одиграо током ноћи, што је ситуацију учинило још страшнијом, додала је, и тиме тежим да се процени штета.

На фотографијама које је објавио округ види се линија пламена како букти преко раскрснице у Лахаини и диже се изнад зграда, чија је историјска четврт у Националном регистру историјских места.

недеља, 30. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару