Читај ми!

Џек Смит тражио да му се омогући тајни претрес Трамповог налога на Твитеру

Амерички специјални тужилац Џек Смит, који је досад подигао две оптужнице против Доналда Трампа, у јануару је затражио тајни налог за "претрес" података на Твитеру бившег америчког председника, показују отпечаћени записи.

Џек Смит тражио да му се омогући тајни претрес Трамповог налога на Твитеру Џек Смит тражио да му се омогући тајни претрес Трамповог налога на Твитеру

Џек Смит је затражио "податке и записе“ у вези са Трамповим налогом, укључујући необјављене твитове, показују судски документи који су у среду отпечаћени.

Након што се првобитно одупирао томе, "Твитер" је на крају посустао, али је за три дана пропустио рок који је одредио суд. "Твитерови" адвокати, наиме, нису имали приговор на сам налог, али су оспорили део захтева према којем се он држао у тајности.

Кашњење је довело до тога да је компанији изречена новчана казна од 350.000 долара због непоштовања суда.

Компанија, сада позната као "Икс" у власништву Илона Маска, тврдила је да би требало да јој буде дозвољено да обавештава кориснике чији налози подлажу претресима.

Подаци су предати у фебруару, али се компанија жалила на казну. Амерички Апелациони суд је прошлог месеца одбацио жалбу.

У документима има мало назнака о томе шта је тачно Смит тражио, а у судском спису наводи се само да је компанији наложено да "пружи податке и записе“ у вези са Трамповим налогом.

Комитет Конгреса који је истраживао нереде на Капитолу 6. јануара 2021. открила је да је Трамп саставио, али никада није објавио, твит у којем позива своје присталице да дођу у Вашингтон.

У њему је писало: "Одржаћу Велики говор у 10:00 6. јануара у Елипси (јужно од Беле куће). Молимо дођите раније, очекује се велика гужва. После марширајте на Капитол. Зауставите крађу!“

Налог @realdonaldtrump, који има 86,5 милиона пратилаца, суспендован је након нереда 2021.

Поново је постављен у новембру 2022. након што је Мaск спровео анкету у којој је питао кориснике да ли би бившем председнику требало дозволити да се врати на платформу. Трамп, ипак, није поново твитовао, већ је одлучио да користи сопствену друштвену мрежу Truth social.

На тој мрежи Трамп је прокоментарисао у среду отпечаћене записе, написавши да је то велики удар на његова грађанска права. "Ово су мрачни дани у Америци", навео је Трамп.

Смит је против Трампа подигао две оптужнице, једну у вези са догађајима после избора 2020, а другу у вези са руковањем поверљивим документима.

четвртак, 02. мај 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво