Читај ми!

Обележена годишњица атомског напада на Нагасаки

У јапанском граду Нагасакију обележена 78. годишњице пада атомске бомбе на тај град. Тачно у 11.02 одржан је минут ћутања. Процењује се да су до краја 1945. године, од последица напада, преминуле 74.000 људи, а многи су живели са тешким здравственим проблемима.

Градска власт Нагасакија апеловала је на све нације које поседују нуклеарно оружје да престану да се ослањају на принцип нуклеарног одвраћања, а владу у Токију позвала да што пре ратификује Уговор о забрани нуклеарног оружја.

На церемонију, први пут од 1999. године, нису позвани државни званичници, укључујући премијера Кишиду и међународне госте.

Кишида је у обраћању видео-линком обећао да ће Јапан наставити да води свет у правцу нуклеарног разоружавања.

“Као једина земља у свету која је доживела бомбардовање атомском бомбом, Јапан ће наставити да чини неуморне напоре ка стварању света слободног од нуклеарног оружја, чврсто се држећи принципа денуклеаризације. То је мисија наше државе и она се никада неће променити'', рекао је Кишида.

Нуклеарни напад на Нагасаки 9. августа 1945. уследио је три дана након што је још једна атомска бомба бачена на Хирошиму у западном Јапану.

Процењује се да је до краја те године од последица напада преминуло 74.000 људи у том граду, а велики број људи трпео је последице до краја живота.

Према подацима јапанске владе, до краја марта ове године било је 113.649 преживелих у нападима на Хирошиму и Нагасаки, што је за 5.346 мање у односу на претходну годину, а њихова просечна старост је била више од 85 година.

понедељак, 26. фебруар 2024.
14° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво