Читај ми!

Годишњица експлозије у бејрутској луци - учесници марша жале за жртвама, љути због заустављене истраге

У Бејруту је данас, поводом треће годишњице експлозије у луци, када су се запалиле залихе амонијум нитрата, одржана протестна шетња током које су окупљени захтевали да надлежни одговарају за ту трагедију.

Хиљаде окупљених грађана марширало је либанском престоницом у знак сећања на погинуле у великој експлозији у луци пре три године, док су верске вође и групе за људска права осудиле недостатак одговорности усред заустављене истраге.

Демонстранти су током шетње ка луци носили фотографије погинулих особа и узвикивали пароле као што је "Нећемо заборавити" и носили транспаренте на којима су написали да ће наставити да се боре за правду.

"Ако не будемо достигли правду за ово што се догодило, нећемо је добити ни за шта", рекао је за блискоисточни портал Национал Пол Нагер, чија је трогодишња ћерка једна од најмлађих жртава експлозије.

Он је поручио је да је сваки Либанац требало да буде на данашњем протесту.

Највиши хришћански свештеник Либана, патријарх Бехара Бутрос ал Раи, подржао је позиве да се успостави међународни комитет за утврђивање чињеница и позвао на престанак мешања у истрагу.

"Оно што највише боли ове породице и боли нас је равнодушност државних званичника који су заокупљени својим интересима и јефтином калкулацијом", рекао је Раи.

Адвокат и оснивач групе за људска права "Легал Агенда" Низар Сагије рекао је да је Либан "веома познат" као земља у којој политичка елита "никада није одговарала за било шта што је урадила".

Организација за људска права Амнести Интернешенел саопштила је да је неприхватљиво да нико није одговоран за трагедију.

"Уместо тога, власти су користиле сваки алат који им је био на располагању да бесрамно поткопају и опструишу домаћу истрагу како би се заштитиле од одговорности и одржавале културу некажњивости у земљи", рекла је Аја Мајзуб, шефица Амнестија за Блиски Исток.

Из организације Хјуман рајтс воч (Human Rights Watch) наводе да је три године након експлозије, истрага у потпуности паралисана.

"Да би се постигла било каква правда, да би се открила истина о томе ко је заиста одговоран за експлозију, потребно је да се укључи међународна заједница", рекла је Лама Факи из Хјуман рајтс воча.

Она је позвала Савет за људска права Уједињених нација да донесе резолуцију којом би била формирана комисија за утврђивање чињеница о експлозији.

У експлозији страдало је 218 особа, повређено више од 7.000

Овај дан је државни празник у Либану и за многа предузећа је нерадан.

У експлозији 4. августа 2020. године страдало је 218 особа, а повређено је више од 7.000 људи. Инцидент се догодио након што су се огромне залихе амонијум-нитрата, које се годинама складиштене у луци уз знање високих званичника, запалиле и експлодирале.

Експлозија се сматра последицом вишедеценијске корупције и лошег управљања политичке елите, који су довели до финансијског колапса Либана 2019. године, наводи портал.

Ниједан високи званичник није одговарао због експлозије. Истраге су неколико пута покренуте, али је свака блокирана. 

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару