Читај ми!

Фукушима, уклоњена последња формална препрека за испуштање радиоактивне воде у океан

Јапанска регулаторна комисија за нуклеарну енергију (НРА) је представницима Токијске електропривреде (ТЕПКО), која је власник тешко оштећене нуклеарне централе "Фукушима 1", званично предала цертификат којим се потврђује да је опрема намењена за испуштање благо радиоактивне воде наталожене у кругу тог постројења у Тихи океан исправна. Тиме је уклоњена и последња формална препрека испуштању око 1,3 милиона кубних метара воде која је у протеклих 12 година коришћена за хлађење истопљених језгара нуклеарних реактора "Фукушиме 1".

Нуклеарну електрану "Фукушима 1" је у марту 2011. уништио велики цунами изазван земљотресом снаге чак девет јединица Рихтера.

Раније ове недеље шеф Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси је у Токију предао јапанском премијеру Фумију Кишиди извештај експертског тима тог тела, који је нашао да је испуштање радиоактивне воде у Пацифик безбедно, јер је концентрација трицијума (радиоактивног изотопа водоника) у њој минимална.

У саставу те инспекције било је 12 стручњака, међу којима и они из САД, Русије и Републике Кореје.

Одобрење ИАЕА практично је дало легитимитет одлуци компаније "ТЕПКО" и јапанске владе да ослободе воду у океан.

Успешно пречишћавање?

Префектура Фукушима налази се на обали Пацифика у североисточном делу највећег јапанског острва Хоншу. Разорена нуклеарка "Фукушима 1" удаљена је око 220 километара од престонице Токија.

Вода контаминирана хлађењем језгара нуклеарних реактора пречишћавана је системом "АЛПС", који уклања све радиоактивне честице осим трицијума, који је физички немогуће раздвојити од воде.

Ипак, концентрација трицијума се може умањити разблаживањем, и стручњаци јапанске владе тврде да танкови у Фукушими садрже само један четрдесети део по закону дозвољене концентрације, што ће се даље смањити мешањем с морском водом.

Отуд Токијска електропривреда сада има отворен пут да почне с испуштањем огромне количине наталожене воде, која се годинама чува у више од хиљаду танкова начичканих у кругу централе. Деведесет шест одсто њихове запремине је попуњено, те се очекује да би до краја лета требало да буду сасвим испуњени. То је основни разлог зашто је испуштање воде потребно у овом тренутку.

Друштвена неправда?

С обзиром на то да је ТЕПКО добио цертификат који потврђује исправност опреме чије је монтирање завршено пре две недеље, то значи да он у сваком тренутку може да почне испуштање воде. Ипак, у Јапану се чују гласови да би требало да сачека до завршетка сезоне купања.

У Земљи излазећег сунца највеће противљење изражавају рибари и запослени у прехрамбеној (прерађивачкој) индустрији префектуре Фукушима и околине, који сматрају да ће њихова егзистенција бити неповратно и заувек уништена, јер се очекује да ће радиоактивна вода бити испуштана још читаве три деценије, колико ће бити потребно да се уклони сва количина нуклеарног горива из централе.

Они с правом страхују да ће концентрација радиоактивних честица по испуштању бити највећа управо у водама у којима они лове, као и да ће забринути потрошачи масовно избегавати њихове морске плодове, чак иако су безбедни.

Истичу и да је велика неправда то што су они који су, због трке за профитом и јавашлука, допустили да централа буде недовољно заштићена од цунамија иако се налази у трусном подручју у којем су и раније бележени џиновски таласи те врсте ослобођени сумњи и казне, док невини рибари морају да испаштају до краја живота, будући да су већ једном изгубили домове и били присиљени на евакуацију.

Зато се планира петиција са преко 30.000 потписа грађана префектуре којом ће се тражити обустава испуштања воде.

Иронија је да је рибарење на обалама префектуре Фукушима после десетогодишњег прекида обновљено управо пре две године.

среда, 19. јун 2024.
33° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије