Читај ми!

Летњи Давос на Далеком истоку – Кина против политизације економских питања; Беговић: Србија одлучна да направи био-хаб

У кинеском граду Тијенђину одржава се 14. конференција Светског економског форума "Нови шампиони 2023". Треба јачати међусобно поверење и смањити предрасуде, порука је кинеског поверења. Међу 1.500 државника, представника компанија и цивилног друштва, је и делегација Министарства науке, технолошког развоја и иновација Србије.

Први пут након три године, лицем у лице у Тјенђину окупили су се учесници скупа Светског економског форума. Летњи Давос ове године бави се покретачима глобалне економије, али и вештачком интелигенцијом, кинеском економијом, за коју премијер те земље очекује да забележи годишни раст од пет одсто.

Премијер Народне Републике Кине Ли Кећанг поручује да се треба супротставити политизацији економских питања и да треба радити заједно, како би глобалне индустријске ланце снабдевања одржали стабилним и сигурним.

"Пандемија вероватно није последња здравствена криза са којом се свет суочава, али ће се то завршити и видљиве и невидљиве баријере ће нестати", сматра Кећанг.

Извршни директор Светског економског форума Клаус Шваб каже да живимо у време промена без преседана, вођених напретком у технологији и науци, интензивним геополитичким тензијама, социјалним и еколошким изазовима.

"Свету су у таквим околностима потребни храбри лидери са визијом који могу да користе иновације за опште добро", додаје Шваб.

Беговић: Србија одлучна да направи био-хаб у Европи

Један од покретача глобалне економије може да буде и наука, поручује министарка науке, технолошког развоја и иновација Јелена Беговић након учешћа на панелу посвећеном решењима која нуди биологија.

Објашњава и да је Србија као земља у којој се срећу Запад и Исток, одлучна да развија биоекономију и направи био-хаб у Европи.

"Наука је један од фактора које не познају за границе и не смеју, јер кад дође до тога знање престаје да тече, не смемо да постављамо бране на том водотоку. С друге стране, изазови су постали изузетно комплексни и изузетно озбиљни у смислу да дотичу сваког појединца и они захтевају дубља решења, а то може да пружи само знање, односно наука, и нове технологије", каже Беговићева.

У Тијенђину српска делегација састала се и са представницима провинције Хебеј, исте оне провинције у којој је 1974. године политичку каринеру почео и садашњи председник Кине Си Ђинпинг.

Тијенђин није без разлога домаћин летњег Давоса. Овај град је економско чвориште Кине, а од 2015. и слободна трговинска зона, као и град у којем је покренута кинеска железница и у којем је зазвонио први телефон у овој земљи.

субота, 29. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару