Читај ми!

Француски робот помаже у потрази за подморницом "Титан", кисеоника преостало за мање од 20 сати

Француска је послала робота који може да зарони до 6.000 метара као помоћ у проналажењу туристичке подморнице која је нестала док се спуштала до олупине Титаника. Француски робот би могао да помогне и у ослобађању подморнице ако је заглављена.

Робот без посаде "Виктор 6000" може да зарони дубље од друге опреме која учествује у потрази за подморницом у северном Атлантику и има даљински контролисане "руке" за пресецање каблова или извођење других маневара за ослобађање заглављеног пловила.

Шеф поморских операција у француском државном Институту за истраживање океана Оливије Лефор истакао је да робот није у стању да сам подигне подморницу на површину, али може да помогне да се покрене и закачи на пловило које има капацитет да је извуче на површину.

Званичници америчке обалске страже процењују да је у несталој подморници "Титан" остало "мање од 20 сати ваздуха за дисање".

Подморница је изгубила комуникацију са бродом у недељу, сат и 45 минута након што је заронила и није се вратила на површину у очекивано време. 

Америчка обалска стража у координацији са другим агенцијама, укључујући америчку морнарицу и канадску обалску стражу, ради "даноноћно" на покушају да пронађе несталу подморницу и петочлану посаду.

Канадска летелица је раније данас открила подводну буку у области потраге за подморницом, али до сада потрага није дала резултате.

Породица британског милијардера Хемиша Хардинга потврдила је да је он био један од путника. У подморници је био и Стоктон Раш, извршни директор и оснивач компаније OceanGate's која организује туристичке туре до олупине "Титаника". Остали чланови посаде су један француски истраживач и двојица богатих Пакистанаца – отац и син.

Олупина чувеног брода "Титаник" налази се на дубини од 3.800 метара на дну Атлантика, на око 600 километара од обале канадске покрајине Њуфаундленд.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије