Читај ми!

ЕК: Избацити Хуавеј и ЗТЕ из 5Г мреже; Хуавеј: Политички потез, коштаће Европљане десетине милијарди евра

Комесар за унутрашње тржиште ЕУ Тјери Бретон позвао је више земаља ЕУ да уклони "високоризичне" добављаче као што су Хуавеј и ЗТЕ из надоградње инфраструктуре мобилног интернета, наводећи као разлог ризике за националну безбедност. Компанија Хуавеј наводи да је реч о политичком потезу, који није заснован на провереној, транспарентној, објективној и техничкој процени 5Г мрежа.

У јануару 2020. ЕУ је усвојила "пакет алата за 5Г сајбер безбедност“ са циљем да идентификује ризике прихватања одређених провајдера 5Г инфраструктуре у његово увођење. До тога је дошло када је неколико земаља, укључујући Велику Британију, одлучило да забрани Хуавеј због, како се наводи, страхова за безбедност.

"Наставићемо да одлучно радимо са државама чланицама које заостају и телекомуникационим оператерима“, рекао је Бретон.

Навео је и да само може да нагласи важност убрзања одлука о "замени високоризичних добављача из њихових 5Г мрежа".

"Такође сам подсетио заинтересоване оператере да је време да се позабаве овим питањем. С наше стране, Комисија ће применити принципе 5Г алата за сопствене набавке телекомуникационих услуга, како би избегла изложеност Хуавеју и ЗТЕ-у“, рекао је Бретон.

Према његовим речима, до данас је само десет земаља користило прерогативе да "ограничи или искључи добављаче са високим ризиком".

"Ово је преспоро и представља велики безбедносни ризик и излаже колективну безбедност Уније, будући да ствара велику зависност за ЕУ и озбиљну рањивост“, рекао је Бретон.

Хуавеј: Забране ће Европљане коштати десетине милијарди евра

Компанија Хуавеј саопштила је да разуме бригу Европске комисије да заштити сајбер безбедност ЕУ. Међутим, Хуавеј се оштро противи и не слаже са коментарима представника Европске комисије.

"Ово је очигледно политички потез, који није заснован на провереној, транспарентној, објективној и техничкој процени 5Г мрежа. Примена критеријума земље порекла за дефинисање добављача високог ризика не доприноси побољшању сајбер безбедности. Није било наводних кривичних дела нити било каквих доказа против компаније хуавеј. Штавише, никада у историји њеног пословања није било озбиљног инцидента у области сајбер безбедности", саопштено је из компаније.

Како се наводи, ограничења или искључења заснована на дискриминаторним пресудама представљаће озбиљне економске и социјалне ризике.

"То би омело иновације и нарушило тржиште ЕУ. Оксфорд економикс извештај наводи да би изузимање компаније Хуавеј могло да повећа трошкове улагања у 5Г за десетине милијарди евра, а то ће морати да плате европски потрошачи", истиче се у саопштењу.

Компанија наводи и да Европска комисија нема надлежност да јавно издвоји појединачни субјект као ХРВ (добављач виског ризика) без правног основа.

"Од највеће је важности нагласити да се дискриминаторна процена – ХРВ – не примењује ни на једног продавца без оправдане процедуре и одговарајућег саслушања. Као компанија која послује у ЕУ, Хуавеј има процедурална и суштинска права и требало би да буде заштићена законима ЕУ и држава чланица, као и њиховим међународним обавезама. Сајбер безбедност је највећи приоритет компаније Хуавеј", наглашено је у саопштењу.

Хуавеј, како се додаје, подржава недискриминаторну политику сајбер безбедности унутар ЕУ.

"Остајемо посвећени испоруци глобално цертификованих и поузданих производа и услуга, повезујући стотине милиона Европљана", наводи се у саопштењу компаније.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару