Читај ми!

Школа у Јути склонила Библију из библиотеке због „порнографског садржаја“

Свето писмо није неопходно ученицима нижих разреда, процениле су просветне власти области Дејвис, усвојивши примедбу родитеља да у Библији има опсцених садржаја.

Одлуку да се Библија склони из школских библиотека просветне власти округа Дејвис у америчкој савезној држави Јути донеле су због пријаве родитеља који је указао на скаредне садржаје који се у овој књизи могу наћи.

"Инцест, онанија, бестијалност, проституција, сакаћење гениталија, фелацио, силовање, па чак и чедоморство", написао је родитељ. "Нема сумње да ћете открити да Библија, према одредби 76-10-1227 Кодекса државе Јута, нема озбиљних вредности за малолетнике јер је порнографска по нашој новој дефиницији", пише у пријави коју је родитељ поднео.

Намера овог родитеља била је да укаже на бесмисленост одредбе Кодекса по којој се из школа избацују књиге које религиозни фанатици сматрају неприкладним за младе. Он је примере таквих садржаја потражио и пронашао у Библији и приложио уз свој захтев.

На изненађење многих, школске власти су захтев усвојиле и склониле Библију са полица библиотека у нижим разредима, уз закључак да она може да буде приступачна у средњим школама. Оцена је била да за млађима ова књига није неопходна.

Такође, приметили су да је у библиотекама било релативно мало примерака Библије, док су присталице Кодекса закључиле да свету књигу ионако треба читати у кругу породице, те да њено склањање из библиотека неће произвести штету.

Јута је уз Тексас, Мисури, Флориду и Јужну Каролину донела стриктне прописе којима се младима може ограничити приступ одређеним књигама. У Јути је републиканска већина такав пропис донела прошле године и од тада либералнији део грађана настоји да укаже на његову штетност и бесмисленост.

Иначе, примедба се односила на Библију краља Јакова (King’s James Bible), енглеску верзију Библије коју је одобрио краљ Џејмс Први од Енглеске 1611. године. Ова верзија Библије је нарочито позната због своје богате и лепе употребе енглеског језика. Сматра се једним од најзначајнијих дела у развоју енглеског језика и књижевности.

понедељак, 25. септембар 2023.
° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"