Читај ми!

Убиство труднице које је потресло Италију

Четири дана се читава Италија надала да ће се 29-годишња Ђулија, која је била у седмом месецу трудноће, вратити кући. Родитељи су слали апеле у којима су је позивали да се врати и да ће јој помоћи да изгради бољу будућност за себе и дете које треба да се роди, а којем је Ђулија већ одредила име – Тијаго. Нажалост, уместо тога стигла је вест да је Ђулија пронађена мртва. Вест које су се сви плашили.

Ђулија је неколико година живела у месту Сенаго поред Милана, а њена породица на југу у близини Напуља. У суботу је открила да је њен партнер Алесандро, са којим је живела годину и по дана и са којим је чекала сина, имао паралелну везу већ дуже време.

Ни друга  Алесандрова девојка,  Енглескиња која је радила са њим у Кафеу "Армани", није знала за Ђулију – све до прошле суботе.

Италијански медији јављају да је Ђулија срела ту девојку и да су дуго разговарале. Двадесеттрогодишња девојка је била забринута за Ђулију и рекла јој је да може да спава код ње уколико жели. Међутим, Ђулија је желела да се врати кући и разговара са Алесандром.

Девојка је касније слала поруке Ђулији, питала је како је и да ли је разговор прошао како треба. Није знала да јој на те поруке одговара Алесандро, који је већ убио Ђулију.

Енглескиња је одбила да га прими у стан када се појавио испред њене зграде, јер је била уплашена. Наиме, он јој је прво рекао да Ђулија спава, а затим да је отишла код неке другарице да преспава.

Изјавила је да је била толико забринута да је пронашла Ђулијину сестру на Фејсбуку и да је контактирала с њом, питајући да ли је са Ђулијом све у реду. Њени родитељи, брат и сестра одмах су се спаковали и упутили ка Милану.

"Ђулија је отишла, сада сам слободан"

Полиција је изјавила да је Алесандро убио Ђулију јер му је, са нерођеним дететом, постала препрека у намери да без проблема живи другу љубавну причу.

Наиме, он је другој девојци послао поруку у којој је написао: "Ђулија је отишла, сада сам слободан". Током саслушања је изјавио да се посвађао са Ђулијом због преваре и да се она сама ранила, као и да јој је он "да не би даље патила" задао још неколико удараца ножем.

На његовом рачунару су пронађене претраге о томе како да спали тело и како да уклони трагове паљења у кади.

Алесандро већ има сина од шест година из претходне везе. Он је четири дана, колико се трагало за Ђулијом, слао поруке на њен телефон тврдећи да је забринут за њу. Истовремено је од бивше девојке тражио да види сина, што је она одбила рекавши да сви медији пишу о Ђулији које нигде нема, а он тражи да види сина.

Реакције на друштвеним мрежама

На друштвеним мрежама Италијани Алесандра називају монструмом и предлажу разне видове казне, плашећи се да неће читавог живота остати у затвору. Многи предлажу и да се уведе смртна казна.

Од момента када је Ђулијино тело пронађено недалеко од зграде у којој је живела са Алесандром, људи непрекидно доносе цвеће на то место. Многи пале свеће за Ђулију и њено нерођено дете.

Велики број убијених жена у Италији

У Италији је од почетка ове године убијено 47 жена. Талас насиља над женама које кулминира убиством незаустављиво расте. Одељење за јавну безбедност Италије је у свом недељном извештају пре неколико дана објавило податак да је од 1. јануара убијено 47 жена од којих 39 у породичном окружењу или од бившег или садашњег партнера.

Марија Габријела Карнијери Москатели, председница "Ружичастог телефона", написала је писмо премијерки Ђорђи Мелони "Од жене жени", тражећи да се Влада врло озбиљно посвети решењу проблема насиља над женама.

Италија у сузама

Ђулијина трагична смрт је на посебан начин потресла Италију. Једини облик покајања који има смисла је одузимање сопственог живота, изјавио је Алесандро. Ипак, како преносе медији, није показао никакве емоције када је говорио о жени која је носила његовог сина. Истражитељка који ради на овом случају је на конференцији за штампу изјавила да жене никада не треба да прихвате да оду на "последњи састанак разјашњења, јер се најчешће завршава фатално".

Колеге Ђулијине сестре Кјаре, из Италијанског института за технологију у Ђенови, организовали су прикупљање средстава у знак сећања на Ђулију, а део новца ће бити намењен Удружењу Пенелопе, које помаже пријатељима и породицама несталих и преминулих особа. До сада је прикупљено више од 11.000 евра.

На друштвеним мрежама је под хаштагом #losapevamotutte (знале смо све) објављено на стотине коментара.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво