Читај ми!

Америчка војска негира да је вештачка интелигенција убила оператера дроном

Америчка војска саопштила је да се пуковник ратног ваздухопловства "погрешно изразио" када је описивао експеримент у којем је дрон којим је управљала вештачка интелигенција (ВИ) одлучио да нападне свог оператера, како би завршио мисију.

Пуковник Такер Хамилтон, шеф ВИ тестова и операција у америчком ваздухопловству, говорио је на конференцији коју је организовало Краљевско аеронаутичко друштво. Он је током свог говора описао виртуелни сценарио према којем је дрон убио оператера јер га је спречавао да испуни свој циљ.

"Иако је обучен да не убије оператора, дрон је уништио торањ за комуникацију, како оператер више не би могао с њим да комуницира", рекао је Хамилтон на конференцији.

Међутим, он је касније рекао да сценарио о којем је било речи никада није изведен.

"Никада нисмо урадили тај експеримент, нити бисмо то морали да бисмо схватили да је ово вероватан исход“, касније је појаснио пуковник Хамилтон у изјави Краљевском аеронаутичком друштву.

Недавно су стручњаци који раде у сектору издали низ упозорења о претњама које по човечанство представља вештачка интелигенција, иако не постоји сагласност стручњака о томе.

Говорећи за Би-Би-Си раније ове недеље, професор Џошуа Бенгио, један од тројице научника који се сматрају “кумовима“ ВИ, рекао је да мисли да војсци уопште не би требало дозволити да се служи вештачком интелигенцијом.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво