Читај ми!

Тајни рат Израела и Ирана – хапшење шпијуна, уранијум и мистериозни бродови

Иранске власти ухапсиле су укупно 14 наводних израелских шпијуна, оптужујући их да су планирали убиства значајних припадника режима у Техерану. Израел, истовремено, удвостручио број напада на проиранске милиције у Сирији и објавио фотографије пет бродова – пловећих база Револуционарне гарде. Тел Авив преправља авионе Ф-15 за ударе бомбама GBU-57, намењеним разарању бункера.

Тајни рат Израела и Ирана – хапшење шпијуна, уранијум и мистериозни бродови Тајни рат Израела и Ирана – хапшење шпијуна, уранијум и мистериозни бродови

Иранске обавештајне службе ухапсиле су, на северу земље, групу од 14 особа, осумњичених да су, по налогу израелског Мосада, планирале убиства виђенијих званичника те државе, јавила је иранска агенција Тасним.

"Четрнаест особа, повезаних са Израелом, ухапшено је кад су идентификовали и покушавали да убију различите појединце", јавила је иранска агенција, не наводећи додатне детаље о овој акцији иранске тајне службе.

Већ годинама, Иран и Израел воде тајни рат у којем су страдале десетине припадника Револуционарне гарде и особе које су повезиване са иранским нуклеарним програмом, који власти у Тел Авиву по сваку цену желе да зауставе.

У акцијама Мосада, од 2007. до 2020. страдало је најмање шест иранских нуклеарних физичара, док су 2015. године из складишта у предграђу Техерана, израелски агенти, однели око пола тоне докумената и 163 диска с подацима о иранском нуклеарном програму.

Готово истовремено са хапшењем наводних агената Мосада у Техерану, израелски министар одбране Лоав Галант објавио је да је Тел Авив, у протекла два месеца, удвостручио број напада на испоставе иранске Револуционарне гарде у Сирији, као и да је идентификовано пет бродова које Иранци користе као пловеће базе за нападе на Израел.

Иранска флота "шехида"

Тајни рат на мору, како је иранске акције назвао израелски министар, суштински представљају ширење сукоба између две државе и на море, пошто је Иран за "нападе на израелске интересе" опремио пет бродова –- "Шахид Сијаваши", "Шахид Рудаки", "Шахид Махадави", "Шахид Багери" и "Макран".

Један од тих бродова, "Шахид Махадави" налази се у бродоградилишту Бандар Абас, где се поставља полетно-слетна писта, чиме је почела последња фаза претварања тог пловила у платформу за лансирање иранских беспилотних летелица.

Нови ирански брод назван је "Шахид Махдави", по припаднику Револуционарне гарде, који је 1987. године погинуо у сукобу са Американцима. Према иранској верзији догађаја, Махдави је био мучен пре него што је умро у америчком заробљеништву. Дан на који је погинуо, 8. октобар, касније, проглашен је Даном ратне морнарице Револуционарне гарде.

Брод назван по Надеру Махдавију ће, када буде окончана модернизација, моћи да носи борбене хеликоптере и дронове, док су по ободима палубе већ постављени противавионски топови.

Тајни рат двеју држава на мору, почео је пре две године, када су израелски специјалци у Црвеном мору минирали пловећу базу Револуционарне гарде "Савуз". Иранска агенција Тасним је, тада, јавила да је брод оштећен мином прикаченом за труп.

Нове бомбе против нуклеарног програма

Израелски министар одбране је такође упозорио Иран да ће платити високу цену, уколико одлучи да обогати уранијум до нивоа потребног за производњу атомског оружја.

"Иран ће платити високу цену", рекао је Галант.

Висока цена, како наводе аналитичари укључује и припремање израелских борбених авиона Ф-15 за употребу бомби за разбијање бункера GBU-57, способних да продру до дубине од 80 метара.

Ове бомбе укључене су у планове за напад на циљеве у Ирану, пошто су се појавили снимци новог подземног комплекса недалеко од нуклеарног центра Натанц, на дубини од 80 до 100 метара.

Још од почетка градње, пре две деценије, Натанц је био у центру контроверзи везаних за ирански нуклеарни програм, а администрација млађег Џорџа Буша уписала је ово постројење на списак мета у случају ваздушног напада САД на Иран.

"Иран је највећа претња миру и стабилности у региону али и у свету... Жели да са Хезболахом отвори нови фронт на Голанској висоравни, како је то недавно урадио и на југу Либана", упозорио је Галант.

Иран против Израела

Израелски извори тврде да талас ракетних напада на Израел, који је уследио после упада полиције у џамију Ал Акса у Јерусалиму, представља показатељ нове стратегије Ирана – односно истовремених удара на Израел с више страна.

Током недеље насиља, пројектили су на Израел испаљивани са локација у Појасу Газе, из Либана и Сирије, што је протумачено "очигледном координацијом" припадника Хамаса, Исламског џихада и Хезболаха из Техерана.

Готово истовремено, генералштаб иранских оружаних снага, који координише акције војске и Револуционарне гарде, најавио је "серију криза без преседана у историји, после које ће Израел престати да постоји".

Директорат за војну безбедност израелских оружаних снага упозорио је политичаре да је земља ближе рату него миру, као и да ће тензије, после рамазана, некако спласнути.

"У овој фази, Иранци нису успели да кризу из Ирака, Сирије, Либана, Појаса Газе и Западне обале пренесу на територију Израела, али је извесно да ће наставити да покушавају", тврде израелски обавештајци.

Готово истовремено, генералштаб иранских оружаних снага, који координише акције војске и Револуционарне гарде, најавио је "серију криза без преседана у историји после које ће Израел престати да постоји".

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво