Читај ми!

Ко би могао да замени Столтенберга на челу НАТО-а

После девет година на челу НАТО-а и три продужења мандата, Јенс Столтенберг у октобру одлази са функције генералног секретара Алијансе. Бивши норвешки премијер помиње се као будући гувернер централне банке своје земље. У тренутку када се очекује контраофанзива украјинске војске, НАТО настоји да му што пре нађе наследника.

На челу британског министарства одбране налази се најомиљенији политичар непопуларне конзервативне владе Бен Волис.

Он би могао ускоро да напусти ову функцију, али не због оставке или афере, већ због амбиције да постане нови генерални секретар НАТО-а, коју је обелоданио прошле недеље.

Но, да ли је та амбиција, која ужива благослов премијера Сунака, реална?

Бивши генерални секретар НАТО-а Андерс Расмусен сматра да нови генерални секретар НАТО-а треба да испуни два критеријума.

"Прво, мора да буде способан да одржи јединство у оквиру Алијансе, а друго, његова реторика мора да буде оштра према Путину и другим аутократама, који прете Алијанси", истиче он.

Члан угледног британског центра за спољнополитичку аналитику Чатам хауса Џејми Шеј, који је тридесет осам година радио у НАТО-у, пореди трку за првог човека НАТО-а са Премијер лигом.

"Све то помало личи на фудбал, где славна прошлост није гарант да ћете освојити првенство, квалификовати се у Лигу шампиона или избећи пребацивање у другу лигу. Као и у фудбалу, лако је с врха пасти на дно ако не играте добро, ако се не фокусирате на своје добре стране и дозволите да тим буде начет поделама. Дакле, генерални секретар НАТО-а је нешто попут модерног фудбалског менаџера", тврди Шеј.

Као један од мотора наоружавања Украјине, британски министар одбране свакако испуњава наведене услове.

Премијери најбољи кандидати

Но, портпарол НАТО-а из времена бомбардовања Савезне Републике Југославије, који избор за првог човека Алијансе пореди са избором папе, не даје му велике шансе.

"Савезници ће новог генералног секретара тражити међу актуелним премијерима, јер они имају контакте и могућност да без одлагања дођу у додир са председницима и премијерима како чланица НАТО-а, тако и ван Савеза, што је гориво за дипломатију на највишем нивоу каквом се НАТО тренутно бави", објашњава он.

Жена на челу НАТО-а?

Тиме је у сам врх кандидата катапултирана Мате Фредериксен, данска премијерка и лидер социјалдемократа, која за својих 45 година није имала радно место ван политике.

Њена међународна политичка звезда је у успону због успешне борбе против пандемије ковида 19.

Ужива подршку скандинавског блока, из којег деценијама долазе генерални секретари НАТО-а, али и Француске, која жели да та функција остане у Европској унији.

Но, минус њеној кандидатури, коју она није званично потврдила, јесте што Данска за НАТО издваја мање од прописана два одсто бруто националног дохотка.

Исти негативни поен с њом дели и вицепремијерка Канаде Кристија Фриланд, чија је земља прозвана због кашњења са уплатама у буџет Алијансе.

Џејми Шеј сматра да је крајње време да жена постане генерални секретар НАТО-а.

"Наравно да земље Средње и Источне Европе, које су већ дуго чланице НАТО-а и играју важну улогу у тренутној колективној одбрани источног крила, сматрају да је време да та функција припадне њима", каже он.

Као кандидат источноевропског блока помаља се такође четрдесетпетогодишња премијерка Естоније Каја Калас.

Ћерка естонског премијера и касније Европског комесара Сима Каласа, чија је мајка као дете била депортована у Сибир, има репутацију јастреба када је реч о Русији.

То би могло да наведе Мађарску и Турску, које блокирају учлањење Шведске у НАТО, да ставе вето на њен избор.

Столтенберг после Столтенберга?

Зато део дипломата сматра да је, због све распламсалијег рата у Украјини, статус кво најбоље решење.

Председавајући Копенхагенског демократског самита Андерс Расмусен каже да је замолио Столтенберга да размотри да ли би остао још једну годину.

Но, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг одговара да му се мандат окончава на јесен.

"Немам шта да додам, а ако уђем у расправу, постаће превише компликовано“, поручује он.

Компромисни кандидат?

Као могући Столтенбергови наследници помиње се и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, као и премијери Холандије и Шпаније Руте и Санчез.

Ово прво двоје би изазвали нестабилност одласком с функција, а Санчеза на јесен чекају избори. Но, пошто се одлучио за превремене изборе, то би могло да укаже да је спреман за кандидатуру за генералног секретара.

Нова личност генералног секретара НАТО-а биће потврђена у јулу на самиту у Литванији.

Времена је мало, а консензус је неопходан. Зато би Бен Волис могао да исплива као једино решење и постане први Британац на челу Алијансе после Џорџа Робертсона.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару