Читај ми!

Повратак традицији или предизборна кампања: индијски премијер Моди свечано отворио нови парламент

Индијски премијер Нарендра Моди свечано је отворио нову зграду парламента. Модеран комплекс је део владиног амбициозног плана за реновирање града који пре свега представља раскид с колонијалном прошлошћу Индије оличеном у величанственим британским колонијалним зградама.

Повратак традицији или предизборна кампања: индијски премијер Моди свечано отворио нови парламент Повратак традицији или предизборна кампања: индијски премијер Моди свечано отворио нови парламент

Реконструкција централног Њу Делхија и свечано отварање индијског парламента пре свега представљају повратак индијској култури, традицији и симболима. Али, како преноси Ројтерс, долазе годину дана пре парламентарних избора на којима ће Модијева владајућа партија Баратија Џаната (БЏП) тражити још један, трећи мандат на крилима своје јаке хиндуистичке и националистичке политике и достигнућа у последњој деценији.

Нарендра Моди је од раног јутра, пре него што је запалио традиционалну лампу у парламенту, предводио традиционалне молитве испред новог комплекса, којима су присуствовали министри из владе.

Бојкот опозиције

Свечаност је бојкотовало 20 опозиционих партија, које тврде да је Моди прекршио протокол о отварању новог комплекса како би привукао сву пажњу и да је парламент требало да отвори председник земље.

„Отварање нове зграде парламента без опозиције значи да у земљи нема демократије. То је недовршен догађај“, рекао је опозициони лидер Суприја Суле.

Модијева влада је одбацила тврдње опозиције. Недвосмислено поручују да то није истина, да нису прекршили ниједан протокол и да премијер поштује уставног поглавара земље.

Колонијално наслеђе убудуће музејска поставка

Нови парламентарни комплекс је средишњи део пројекта вредног 2,4 милијарде долара. Циљ реконструкције Њу Делхија у духу индијске традиције и културе јесте да се умањи на неки начин и поништи значај колонијалних зграда у срцу главног града Индије и отвори пут за нове зграде са изразитим индијским идентитетом. Зато је власт желела да почне од парламента.

„Наш нови парламент је заиста светионик демократије. Он одражава богато наслеђе земље и амбиције за будућност“, написао је Моди на Твитеру.

Комплекс троугластог облика стоји тачно наспрам старе, заштићене зграде, коју су изградили британски архитекти Едвин Лутиенс и Херберт Бејкер1927. године, 20 година пре него што је Индија постала независна.

Стара зграда ће сада бити претворена у музеј. Поред нове технологије, нови парламент има укупно 1.272 места, скоро 500 више него у старој згради.

петак, 22. септембар 2023.
21° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"