Читај ми!

Тест за Педра Санчеза – у Шпанији се гласа на локалним и регионалним изборима

У Шпанији се гласа на локалним и регионалним изборима који ће тестирати изгледе социјалистичког премијера Педра Санчеза да остане на власти након општих избора касније ове године.

Санчез, који је на функцији од 2018. године, управља четвртом по величини економијом еврозоне у коалицији са крајње левичарским Подемосом.

Од 12 аутономних покрајина у којима се одржавају избори, у 10 управљају социјалисти, сами или као део коалиције.

Те регионалне владе биле су кључни Санчезови савезници, посебно током пандемије ковида и на њих се ослањао када је наметао ограничења и рестрикције у вези са короном.

Главна опозициона конзервативна Народна странка, која је месецима била у врху према анкетама, означила је недељне изборе као референдум о Санчезу.

Та странка је уверена да може да победи у шест регија којима тренутно управља левица и ојача свој положај у Мадриду.

Шпански премијер Педро Санчез, који је и лидер ПСОЕ, започео је кампању у нади да ће нагласити економске резултате своје владе, нове стамбене реформе и шеме за помоћ младима.

Међутим, његови покушаји да прогура та достигнућа брзо су искочили из колосека након што се показало да је баскијска националистичка партија, на чију се подршку мањинска влада ослања у Конгресу, кандидовала 44 осуђена члана Ете, укључујући седам особа које су проглашене кривима за насилне злочине.

Иако је Санчез критиковао ту одлуку, описавши је као закониту, али "очигледно непристојну", а баскијска странка касније саопштила да седам кандидата осуђених за насиље неће заузети своја места, штета је учињена, а лидер опозиције Алберто Нуњез Фехо, обрушио се на Санчеза због његовог ослањања на Билду и каталонске странке које се залажу за независност.

петак, 22. септембар 2023.
21° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"