Читај ми!

Известан повратак на Балкан још једног члана Клинтонове администрације – шта доноси ангажман Џејмса О'Брајана

Још један некадашњи члан администрације Била Клинтона ускоро ће се вратити на Балкан. Све је извесније да ће Џејмс О'Брајан бити именован за помоћника државног секретара за европска и евроазијска питања. Иако се о његовом повратку много спекулише, аналитичари сматрају да се политика Вашингтона према Београду и Приштини неће драстично променити. Ипак, не искључују, како наводе, да би Сједињене Америчке Државе у наредном периоду могле више да притисну обе стране.

Џејмса О'Брајана, првог заменика директора за планирање политика, председничког изасланика за Балкан, бишег саветника Медлин Олбрајт, они који су са њим седели за преговарачким столом у Рамбујеу, памте као можда и јединог, који је био спреман на договор. Додуше, кажу, док није стигла Олбрајтова. За службовање у региону од 1989. до 2001. чак је награђиван.

Некадашњи председник привременог Извршног већа за КиМ Зоран Анђелковић наглашава да људе треба посматрати у оквиру времена у коме се догађај и дешава.

"Разговори са Хилом и О' Брајаном у то време нису били некоректни. Друга је ствар што су они имали шефа који је желео по сваку цену да нанесе штету Србији и да отме део територије а она се звала госпођа Олбрајт", додаје Анђелковић.

Констатује и да је долазак Хила у склопу јачања екипе која представља САД на овим просторима.

Веће ангажовање САД, без дилеме, подстакао је рат у Украјини. Нарочито о отвореним питањима која, оцењују упућени, виде као могући извор руског утицаја. Први на листи дијалог Београда и Приштине. Поред искуства у Рамбујеу, у биографију су и она из Дејотна.

Доцент на Факултету политичких наука Милан Крстић истиче да су у Дејтону српски интереси били уважени у далеко већој мери него што је то био случај у Рамбујеу.

Један од покретача идеје "Отвореног Балкана"

Такође, истиче да је О'Брајан, члан једне консалтинг компаније у којој је био до 2022., заправо један од покретача идеје "Отвореног Балкана" која се тада звала "Мали Шенген", једне од основних приоритета у регионалној и уопште спољној политици Србије.

На тој линији је и акутелни изасланик америчког председника за Западни Балкан, који је већ готово две године на тој фукцији.

Уместо Карен Донфрид долази О’Брајан, који ће Габријелу Ескобару бити надређени. Даља политика САД, сматра Крстић, водиће се мање више по инерцији.

Према Крстићевим речима, најпотребније је да они који су непосредни амерички актери у Приштини искажу много оштрији став.

Каже да је то важна позиција која обухвата политику према целој Европи и Евроазији али и читав низ других приоритета.

Напомиње да је много важније да амерички оперативци који се баве питањем КиМ на свакодневном нивоу јасно ставе до знања и изврше коначан притисак да формира ЗСО.

Заоштравање прилика у односима Београда и Приштине за Вашингтон, како смо више пута чули, није очекивани сценарио.

"Верујем дубоко да је сада задатак да се обезбеди мир на овом простору. То не значи да ће бити мањи притисак око КиМ. Напротив, мислим да ће бити још већи", сматра Зоран Анђековић.

У билатералним односима, из изјава обе стране, закључује се да је један од приоритета и САД и Србије продубљивање економске сарадње. Робна размена није на прижељкиваном нивоу, у домену услуга рачуница је боља. Замајац, сагласни су сагорници, управо треба да дâ О’Брајан.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво