Читај ми!

Немачка: Строга правила за "канабис-клубове“

"Удружења узгајивача“ уместо "клубова пушача траве“. Какве рестрикције се планирају за будуће "канабис-клубове“ у Немачкој? У медијима су се појавиле прве информације о могућем садржају планираног закона.

Немачка: Строга правила за "канабис-клубове“ Немачка: Строга правила за "канабис-клубове“

Сви они у Немачкој који у оквиру легализације канабиса планирају да отворе такозване „канабис-клубове“, мораће чини се да рачунају с доста строгим правилима. То се може наслутити на основу информација које су објављене у немачким медијима.

Наиме, у текстовима у којима се преноси садржај радне верзије текста закона, око којег иначе још увек није постигнут договор унутар немачке владе, наводи се да министар здравља Карл Лаутербах (СПД) и његово министарство предлажу усвајање правила по којима би ти клубови били „удружења узгајивача“, преноси агенција ДПА, која је имала увид у предлог закона.

У просторијама тих удружења, односно у пречнику од 250 метара, убудуће не би смео да се конзумира канабис. Узгој, продаја, чланство у удружењу и организација пословних простора – све то би требало строго регулисати, тврди немачка агенција на основу те верзије законског текста.

С обзиром на то да су консултације око коначног текста још увек у току, могуће су и неке промене. Исто тако, а како показују ранија искуства, могу се очекивати корекције текста закона и након што он уђе у парламентарну процедуру.

Продаја само члановима

Актуелним планом предвиђено је да канабис сме да се продаје само члановима „удружења“, максимално по 50 грама месечно, и то у „неутралној амбалажи или незапаковано“ а све како се млади не би „подстицали на конзумирање“. Обавезно би уз канабис морале да се издају и стандардна упутства за употребу, на којима би морала да буде наведена количина, датум жетве марихуане, сорта и проценат одређених материја (THC и CBD).

Клубови би осим тога, а судећи по наводима дпа, сваке године немачким властима морали да јаве колику су количину канабиса произвели током протекле године, којег је састава, колико су га продали или уништили, односно колико га у том тренутку имају у залихама.

Осим тога, они би континуирано морали да бележе одакле набављају семе, колико биљака узгајају, колико смена имају у складишту, и да воде евиденцију о томе којим су члановима продали колико канабиса. Морали би да обезбеде и поштовање важећих одредби и рестрикција по питању заштите других биљака, односно коришћења вештачког ђубрива.

Превенција и заштита младих

Законским текстом у постојећем облику предвиђа се чак и спољни изглед самих клубова. Просторије, односно простор на којем се налазе ти клубови, у којима се складишти дрога или узгаја канабис, требало би да буду ограђени, а прописана је и минимална удаљеност њихове локације од рецимо школа или обданишта.

Агенција ДПА осим тога јавља да би свако удружење узгајивача канабиса морало да направи и концепт здравствене заштите, односно заштите младих, односно морали би да именују и поверенике за превенцију, који би опет морали да похађају и одговарајуће школе.

Законом би се дефинисала и правила конзумације у јавности. Иако би се канабис генерално легализовао, пушење „траве“ би убудуће било забрањено у кругу од 250 метара од школа, вртића, игралишта, омладинских установа или спортских терена. Исто тако то би било забрањено и у пешачким зонама између седам сати ујутро и 20 часова увече.

Младима би се, како је предвиђено, забранио приступ канабис-клубовима. Особе старе између 18 и 21 године, а које су чланови клуба, моћи ће да набављају само онај канабис који има максимално десет процената THC, и то максимално 30 грама месечно.

Већ од раније је познато да би број чланова неког клуба требало да се ограничи на 500, односно да нико не би смео да буде члан у два или више таквих клубова.

Нема слободне продаје

Министарство здравља законским текстом дефинише да би начелно требало да буде дозвољено поседовање до 25 грама канабиса, односно узгој максимално три биљке – за сопствене потребе. Слободне продаје у посебним продавницама, како је то било изворно предвиђено, очигледно неће бити. Од тога се одустаје. Планира се додуше накнадно усвајање једног додатног закона, у оквиру којег би се та идеја „тестирала“ у неким општинама у оквиру пилот-пројекта.

Министар Лаутербах је свој предлог законског текста послао члановима владе крајем априла на интерно усаглашавање ставова. Након што се тај процес оконча, процедуром је предвиђено да се информишу удружења, односно да се чује шта она имају да кажу. Након тога, савезна влада усваја законски предлог и он одлази у парламентарну процедуру у Бундестаг. Горњи дом парламента (Бундесрат), како је предвиђено, неће морати да потврђује тај закон

недеља, 30. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару