Читај ми!

Америчка шпијунажа у немачком Министарству одбране

Међу поверљивим документима из Пентагона који су процурели у јавност налази се и један из којег произлази да су амерички обавештајци шпијунирали немачко Министарство одбране.

Обична жута цедуља изгледа доказује да је Вашингтон шпијунирао немачко Министарство одбране. Тај документ потиче из пакета извештаја америчке тајне службе који су доспели у јавност. Наводно их је у оптицај пустио 21-годишњи припадник америчке Националне гарде. У овом случају, документ су заједно анализирале редакције недељника Цајт и телевизијског политичког магазина Контрасти.

"Немачко Министарство одбране одбија продубљену сарадњу с Народном Републиком Кином, док Кина не постане транспарентна." Тако гласи превод енглеског наслова кратког извештаја, који је с великом вероватноћом сачинила америчка тајна служба.

Та белешка је после кратког времена поново нестала са интернета. Обе немачке редакције анализирале су документ и сматрају га аутентичним. Међутим, само представници америчке владе могу да потврде да се ради о њиховом документу.

Немачки новинари су послали питања координатору америчких тајних служби, али за сада нема одговора. Према исказима новинара редакције недељника Цајт и телевизијског магазина Контрасти, овај случај у међувремену је почео да заокупља и немачке безбедносне органе.

У документу није толико осетљив његов садржај, колико чињеница да Вашингтон још увек спроводи шпијунске активности у немачким владиним институцијама. Још 2013. је обелодањено да је Вашингтон у Немачкој прислушкивао и читао преписку у великом стилу.

Строго поверљив документ

Изнад кратког извештаја налази се низ ознака, међу којима је и "ТS" (top secret), што у обавештајној комуникацији јесте ознака за изузетно осетљиве документе које неовлашћене очи никако не би требало да виде. Као извор је наведен "SI" (signal intelligence), дакле електронско надзирање комуникације.

Ознака указује на то да су подаци можда добијени из електронске поште или хаковањем неког система комуникације у немачком Министарству одбране.

Амерички обавештајци спомињу састанак који се одржао 20. фебруара у Берлину када су представници Министарства разговарали са делегацијом кинеских оружаних снага. Владини кругови потврдили су да се тај састанак догодио, а према њима, то је био део нормалне војне дипломатије и одвијао се у координацији с другим ресорима немачке Владе.

Немачку страну заступао је надлежни чиновник помоћног одељења "Политика II". Разговарало се о рату у Украјини, напетостима око Тајвана и о војној подршци Уједињеним нацијама. Немачка страна је наводно у разговору јасно заступала став да кинеска страна мора да постане транспарентна пре него што дође до продубљивања сарадње.

Кинеска "офанзива шарма"

У документу се наводи да су Немци свесни тога да Кинези на европској турнеји спроводе "офанзиву шарма” због тога што је порастао амерички притисак на Кину. Осим тога, у папиру се наводи да Немци своју позицију виде као потврду немачке солидарности са Сједињеним Америчким Државама.

Посебно апсурдно изгледа америчка шпијунажа, када се зна, а то су сазнали новинари две немачке редакције, да је немачка страна официјелно известила америчку амбасаду у Берлину о разговорима са Кинезима.

Према информацијама до којих су дошли новинари, немачка влада такође има увид у тај документ. Тренутно још није јасно како ће немачка влада реаговати на могућност да је изложена савезничкој шпијунажи.

Новинари незванично сазнају да ће став Берлина зависити од тога како ће Вашингтон реаговати на случај.

Немачка влада је свесна чињенице да Немачка зависи од сазнања америчких тајних служби. Осим тога, Берлин не жели да оптерети односе са САД у време рата у Украјини.

"Пријатељи се ни у ком случају не прислушкују“

"Ово је релевантан поступак, а Ангела Меркел је једном рекла: ’Пријатељи се ни у ком случају не прислушкују’“, коментарише читав случај политичар Зелених Константин фон Ноц. Он ипак наглашава да се о томе мора прво разговарати с Американцима и разјаснити како је дошло до наводне шпијунаже.

Густав Гресел из берлинског труста мозгова Европски савет за спољне односе (ЕЦФР) није изненађен могућношћу да Вашингтон шпијунира по главном граду Немачке, јер према њему, то има традицију. Гресел је само дан после немачко-кинеског разговора имао састанак вероватно с истом кинеском делегацијом.

"Американци су", каже, "као строго поверљиве означили информације које би се могле добити ако се позове број телефона Фондације наука и политика или ако се љубазно замоли у Министарству одбране."

Експерт захтева "смену епоха" и у контрашпијунажи

Гресел ипак сматра да је проблематично то што Немачка види саму себе као "обавештајног непливача" и што се не штити довољно. Према њему, информације које својим радом добијају амерички обавештајци вероватно су лако доступне и обавештајцима мање пријатељских нација као што су Русија и Кина.

"Питање обавештајне одбране још није допрло до дискусије о смени епоха. Потребно је да немачка јавност има поверења у сопствене институције када је реч о надлежностима немачких тајних служби и о побољшању контраобавештајних способности у Немачкој. Надам се да ћемо доћи до тога, али ни издалека нисмо на циљу", закључује Густав Гресел.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара