Читај ми!

Илон Маск, олуја на Тезејевом броду

Ако замените све запослене у једној компанији, да ли је то и даље иста фирма? Тако би могло да гласи питање које би антички мудраци поставили Илону Маску, јер, налик парадоксу Тезејевог брода, Твитер, “одласком“ скоро 80 одсто запослених могуће постаје “нешто друго“. Оно је што је извесно је да Твитер, макар под тим именом, више не постоји.

Након повратка са Крита и убиства Минотаура који је убирао крвави данак, Атињани су античког хероја Тезеја дочекали као великог хероја. Његов брод чували су као успомену на велики подвиг.

Међутим, године су пролазиле, а зуб времена чинио је своје. Према легенди, даске су, једна по једна, морале да буду замењене. Измена за изменом, даска за даском, и у неком тернутку сви делови су били замењени. Тако настаје парадокс – ако су све даске измењене, да ли је то и даље Тезејев брод.

Један од старих античких парадокса, такође, поставља питање – ако то није исти брод, у ком тренутку је престао да буде Тезејев? Или ако ово није Твитер, у ком тренутку је престао да то буде – Масковим преузимањем, отпуштањем директора, запослених или спајањем са Икс Корпом?

Илон Маск, сада већ, како тврди, бивши директор Твитера, изјавио је да је из те компаније од његовог преузимања отпуштено готово 6.000 запослених, односно око 80 одсто људства. Слично броду Тезеја, Твитер упада у стари парадокс. Да ли је то иста компанија?

Маск је у интервјуу за Би-Би-Си рекао да отпуштање толиког броја људи није нимало забавно и да може бити болно. 

Тврди да су, када је преузео Твитер, биле потребне драстичне мере због негативног тока новца.

"Ако цео брод потоне, онда нико неће имати посао", казао је Маск.

Међутим, изгледа да Твитер, макар под тим именом више и не постоји. 

Како наводи ТекКранч, Твитер је сада Икс Корп. Ново име се наводи у тужби коју је активисткиња Лаура Лумер поднела против Твитера и Фејсбука суду у Калифорнији. 

Твитер није јавна компанија, па не мора да пријављује промену имена. 

"Твитер је спојен са Икс Корпом и више не постоји", наводи се у документу.

Један од разлога промене имена могао би да буде, како је најављивао сам Маск, креирање "суперапликације" – "Икс, апликација за све", нешто попут Ви чета, апликације за размену порука, плаћања, дељење вожње, доставу хране.

Ипак, "изградња" те апликације, за сада наводи Тек Кранч, делује прилично далеко, и на климавим ногама, могуће слично као даске на Тезејевом броду.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво