Читај ми!

Кад деца са 11 година први пут виде порнографију, како то на њих утиче

Алкохол? Забрањено. Цигарете? Забрањено. Порнографија на интернету? Такође забрањено за малолетнике - али превише лако доступнo. А последице су фаталне.

Кад деца са 11 година први пут виде порнографију, како то на њих утиче Кад деца са 11 година први пут виде порнографију, како то на њих утиче

Можда је требало само објавити полицијске статистике о криминалу, да Немачка схвати колико је порнографија део свакодневног живота младих људи, па чак и деце: удео малолетника у ширењу порнографије у којој се види злоупотреба малолетника је чак 41,1 одсто. Они често ни не знају да је то што раде - врло често кривично дело. Зато мора да се разјасни следеће:

Такозвана дечија и омладинска порнографија су снимци који приказују сексуализовано насиље и кршење граница према деци или младима. Стручњаци стога чешће говоре о сликама злостављања деце. Ко тако нешто снима, шири или чини доступним, чини кривично дело.

Порнографија која приказује сексуалне радње одраслих - је легална - али је кажњиво када се такав материјал учини доступним млађима од 18 година.

Табеу Фрајтаг статистике нису нимало изненадиле. Психолошкиња и психотерапеуткиња је шефица специјалистичког одељења за зависности од медија у Хановеру то назива "феноменом врха леденог брега". Зато што конзумирању, дистрибуцији, па чак и ширењу такозваног дечјег порнографског садржаја, претходи дужи период десензибилизације кроз огромно конзумирање мејнстрим порнографије за одрасле.

"Деца у просеку имају око 11 година када први пут дођу у контакт са порнографијом, често зато што већ имају свој паметни телефон, и обично су препуштена сама себи у интернету".

"Имамо огроман, али табуизирани скандал злостављања у друштву, јер суочавање деце са порнографијом представља облик сексуалног злостављања. То има огроман утицај на њихов психосоцијални и сексуални развој."

Порнографија ствара искривљене слике секса

"Порнографија је првенствено направљена за мушкарце. Искуство је показало да се погледи дечака на девојчице мењају и да се другарице из разреда све више доживљавају и вреднују као сексуализовани објекти.  А девојке мисле да морају да раде ствари, чак и ако их сматрају потпуно болним и одвратним. Јер, мисле да се то од њих очекује и плаше се да цће бити виђене као заостале и да ће можда изгубити везу."

"Моје млађе колеге из нашег специјалистичког одељења, који раде у школама на спречавању конзумирања порнографије, кажу да су тинејџери веома захвални што неко коначно покреће то питање. Јер, они су прва генерација која приликом одрастања има контакт се таквим бесплатно доступним садржајем."

Пребацивање одговорности на децу

С обзиром на алармантну ситуацију, неки стручњаци траже забрану мобилних телефона деци млађој од 14 година. Други промовишу кампање подизања свести на друштвеним мрежама, радију и телевизији. А неки истраживачи воде кампању за јачање медијске компетентности деце и младих како би их боље припремили за онлајн порнографију.

Табеа Фрајтаг на ово само одмахује главом, јер за њу је термин медијска компетенција излизан. Истиче да се то користи када "одрасли не желе да преузму одговорност" да заштите децу од порнографских садржаја.

"То ставља сву одговорност на плећа деце и говори да морају да науче да размисле о томе сами, да се сами заштите и ураде оно што не могу ни одрасли", критикује она. "То је као да десетогодишњаке учите како аутомобил ради, а онда их ставите у ауто и пустите их да возе ауто-путем."

Деца нису приоритет друштва

Психотерапеуткиња изражава скепсу да ће деца и млади у будуцћности бити боље заштицћени од порнографских садржаја. Пандемија коронавируса је већ показала да је добробит деце веома ниског приоритета.

А изнад свега, тема је табу.

Коначно, студије су показале да су одрасли који чешће конзумирају порнографију мање заинтересовани за заштиту деце.

Психотерапеуткиња наде полаже у Тобијаса Шмида. Шмид, каже Фрајтаг, се годинама скоро сам бори да провајдери порнографије више не могу да суочавају малолетнике са насилним порнографским садржајем. Шмид је директор Управе за медије Северне Рајне-Вестфалије у Диселдорфу и задао је озбиљан ударац платформама.

Треба ударити по џепу провајдере и партнере

Виши управни суд покрајине Северна Рајна-Вестфалија потврдио је да бесплатно доступни садржаји највец́их провајдера не испуњавају законске услове за заштиту деце и младих у Немачкој. Другим речима: убудуће више неће бити довољно - као што је тренутно случај - да корисници једним кликом потврде да су пунолетни.

Тобиас Шмид се нада да ће судска одлука послати сигнал за већу заштиту деце и младих на интернету. И то не само у Немачкој, већ и широм Европе. Он жели још две ствари за будућност:

"Прво, да постоји у могућности да се провајдерима кредитних картица наложи да обуставе своје услуге за такве платформе, као што је то већ случај са коцкањем, на пример. И друго, могућност озбиљних санкција као што су новчане казне за платформе које нуде порнографију".

понедељак, 01. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару