Финска – од неутралности до чланства у НАТО-у

НАТО је добио 31. чланицу, а руска граница са Алијансом се и званично удвостручила – за 1.340 километара од Баренцовог мора до Финског залива. Пријем Финске најбржи је у 74-годишњој историји Северноатлантског савеза. Председник Русије хтео је мање, а добио више НАТО-а, порука је генералног секретара Алијансе Јенса Столтенберга.

Финска – од неутралности до чланства у  НАТО-у Финска – од неутралности до чланства у НАТО-у

Пријатељи и савезници сада су важнији него икада, а фински су најјачи на свету. Председник (Владимир) Путин хтео је да залупи врата НATO-а. Показали смо свету да није успео, рекао је Столтенберг.

Русија ће бити приморана да предузме "контрамере, да осигура безбедност у коју пријем Финске задире, одговорио је Кремљ који види структуру НАТО-а као непријатељску према Русији.

Министар одбране Русије на састанку руководства оружаних снага рекао је да су белоруски авиони сада способни да носе руске нуклеарне ракете.

НАТО јача антируски курс, а улазак Финске у Алијансу представља ризик за ширење сукоба, сматра Сергеј Шојгу.

Финску сада штити члан пет уговора о северноатлантском савезу. У случају напада, бранио би је цео савез. Последња препрека Финском пријему отклоњена је прошлонедељном ратификацијом у парламенту Турске. И после недељних парламентарних избора, не очекује се промена курса НАТО-а.

"Наш следећи циљ је да наш добри сусед Шведска такође постане пуноправна чланица НАТО-а", каже Анти Каиконен, фински министар одбране.

И док је мађарски парламент ратификацију шведског пријема покренуо, власти у Турској и даље очекују изручење курдских дисидената, терориста у очима Анкаре, како би повукле вето на чланство Шведске, која је захтев за пријем поднела када и Финска у трећем месецу рата у Украјини. Шеф дипломатије Дмитро Кулеба те земље поновио је Бриселу намере Кијева да постане чланица Алијансе.

Од неутралности до чланства у НАТО-у

У првим месецима рата, разматрала се неутралност Украјине – по финском моделу. Фински модел настао је после Другог светског рата. На пораженој страни, Финска је потписала мировни уговор 47, а следеће године и споразум са Совјетским Савезом, који је подразумевао њену неутралност.

Пре деценију је истекао, а земља од 5,5 милиона становника сада има 24.000 активних војника и више од 900.000 резервиста.

Игор Новаковић из Центра за међународну политику и безбедност не очекује трупе НАТО-а у финским војним базама.

"Можемо очекивати да ће као и све остале земље, све сем Данске, поштовати оно што је било и у случају Исланда односно у случају Норвешке, а то је да неће бити војних база и да неће бити инсталирања нуклеарног оружја на територији Скандинавије", наводи Новаковић.

Док Финска убрзано гради ограду према Русији, Новаковић сукоб не очекује – Русија је фокусирана на Украјину. Али скандинавско проширење Шпигел оцењује као најдалекосежнију последицу рата на истоку Европе.

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару