Колика је правна снага оптужнице против Трампа

Први пут у историји САД подигнута је оптужница против некадашњег председника. Правни аналитичари сматрају да ће њујоршким тужиоцима бити изузетно тешко да поткрепе доказима оптужницу против Доналда Трампа.

Велика порота на Менхетну подигла је оптужницу против бившег председника САД Доналда Трампа због новца који је тајно исплаћен звезди филмова за одрасле Сторми Данијелс. Трамп је оптужницу оценио као  "политички прогон и мешање у изборе".

Бивши лични адвокат Доналда Трампа Мајкл Коен рекао је да је координирао са Трампом у вези са исплатама Данијелсовој и другој жени, бившој Плејбој зечици Карен Мекдугал, која такође тврди да је имала сексуални однос с Трампом, што је бивши председник САД негирао.

Док је обављао највишу функцију у Америци, Трамп је надокнадио Коену плаћања Данијелсовој, а савезни тужиоци који су оптужили Коена рекли су у судским документима да су исплате лажно евидентиране као за правне услуге.

Фалсификовање пословне евиденције је оптужба за коју правни аналитичари кажу да се обично води као прекршај.

Да би ту оптужбу подигли на ниво кривичног дела, тужиоци морају доказати да је Трамп фалсификовао евиденцију како би прикрио други злочин.

Једна од могућности, према Њујорк тајмсу, јесте да тужиоци могу да утврде да је сама исплата, према закону о финансирању кампање, прекршај, пошто је заправо била незаконита тајна донација за подршку председничкој кампањи.

Употреба државног изборног закона на тај начин, и то у случају који укључује савезног, а не кандидата на нивоу једне државе, јесте непроверена правна теорија, тврде правни стручњаци, а Трампови адвокати би то, уверени су, сигурно оспорили.

Трамп би такође могао да оспори да ли је рок застаревања, пет година у овом случају, требало да истекне. Према њујоршком закону, рок застаревања се може продужити ако је оптужени био ван државе, али Трамп може тврдити да се на председника САД та одредба не може применити.

"Постоји читав низ могућности", рекао је Дејвид Шапиро, бивши агент Еф-Би-Аја, тужилац и професор на Колеџу "Џон Џеј" за кривично право у Њујорку. Сматра да је "ово је случај из снова за браниоце".

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво