Торнадо протутњао Америком и оставио пустош, проглашено ванредно стање у држави Мисисипи

У опасној олуји праћеној торнадом, који је синоћ погодио рурални део америчких држава Мисисипи и Алабама - страдало је најмање 26 људи, а на десетине је повређено. Прекинуто је напајање струјом. Амерички председник Бајден прогласио је ванредно стање у држави Мисисипи.

Торднадо је протутњао Америком и за собом оставио пустош. У Мисисипију је страдало најмање 26 људи, а више десетина је повређено. Страхује се да би број жртава могао да буде већи, преноси Ројтерс. Амерички председник Џозеф Бајден прогласио је рано јутрос ванредно стање у држави Мисисипи.

Торнадо је изазвао разарања дуж своје путање од око 160 километара, саопштиле су федералне и локалне власти.

"Мисисипи и југ земље, карактеристични су по торнаду, посебно у раним пролећним и касним зимским месецима као што су фебруар, март и април. Дакле, није неуобичајено да се јављају торнада у ово доба године", каже Семјуел Емерсон из Радарског центра Универзитета Оклахома. 

Уништени су бројни стамбени објекти, више од 32.000 домаћинстава у Мисисипију, Алабами и Тенесију остало је без струје. 

"Чули смо ветар и ушли смо у кућу...Стакло је почело да лети кроз целу кућу а ја сам се наслонио леђима на врата...А онда је одлетео кров. И то је отприлике то. Трајало је око 15 минута“, каже Џони Каритерс из Силвер Ситија.

Олујно време донело је и град величине лоптица за голф у неколико држава на југу САД због чега су власти издале упозорење на "опасност по животе људи". 

"За десетак минута било је готово. Престало је. А онда сам устала и видела штету коју је направио. Прозори су били избијени. Дрвеће које је било око моје куће - пало је", каже становница Силвер Ситија

Национална метеоролошка служба потврдила је да је торнадо изазвао штету око 100 километра североисточно од Џексона у држави Мисисипи. 

Градови Силвер Сити и Ролинг Форк пријавили су разарања и током ноћи. Ветар је дувао од 113 до 160 километара на сат. Торнадо је наставио ка Алабами. Издато је и упозорење мештанима да нађу склониште. 

Гувернер Мисисипија написао је синоћ на Твитеру да су тимови за потрагу и спасавање активни и да се шаљу додатна кола хитне помоћи и опрема.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво