Јапански новац и магија за Украјину

Јапански премијер посетио је Кијев како би показао одлучност своје државе да одигра улогу достојну статуса председавајућег Групе 7 управо за време боравка кинеског председника Сија у Москви, али је у жижи јапанских медија више био безбедносни аспект посете него њен садржај и политичка симболика.

Јапански лидер Фумио Кишида раније ове недеље изненада је посетио Кијев, а његова ненајављена посета у медијима Земље излазећег сунца више је интересовања изазвала због своје тајности и наводних безбедносних пропуста него садржине.

По писању јапанских медија, Кишида је у Украјину отишао изнајмљеним млазним авионом малог капацитета уместо државном летелицом којом с лидером обично путују и пословне делегације и новинари.

У Украјини два лидера, известили су јапански медији, сагласили су се да подигну односе на ниво посебног стратешког партнерства. Јапан ће, обећао је Кишида домаћину председнику Володимиру Зеленском, поново отворити своје трезоре и Украјини подарити још 470 милиона америчких долара за обнову енергетске и железничке инфраструктуре.

Поред тога, јапанска држава, која је у прошлости Украјини поред хуманитарне помоћи за збрињавање становништва испоручила и дефанзивну војну опрему попут шлемова, непробојних прслука и шатора, одвојиће још тридесет милиона за помоћ у војној опреми која није смртоносна.

Иначе, јапански премијер је пре месец дана, на годишњицу почетка руске интервенције у Украјини, објавио да ће његова земља издвојити чак пет и по милијарди долара за помоћ Украјини. Острвска царевина, изјавио је Кишида пред сам полазак у Кијев, Украјини помаже у областима као што су уклањање мина, функционисање телевизије и радија, образовање, јачање административног управљања и заштита културне баштине.

У Кијеву Кишида је примио захтев увек публицитета жељног домаћина да се путем видео линка обрати учесницима самита Г7 у Хирошими, што ће с обзиром на састав те групације вероватно бити одобрено. Током тог састанка седам најразвијенијих земаља света, које су листом војнополитички савезници САД, пишу јапански медији, биће усвојена заједничка изјава која осуђује кршење Међународног права и указати на потребу решавања проблема извоза хране.

Поред директног сусрета са председником Зеленским, премијер Кишида је и у суседној Пољској разговарао са председником Анџејом Дудом и премијером Матеушом Морајвецким о конкретним начинима за слање помоћи Украјини. Он се обавезао и да упути финансијску помоћ Пољској ради збрињавања избеглица из Украјине.

Похвале и благе критике

У Земљи излазећег Сунца, где су политичари и јавност са страхом и згражавањем примили интервенцију Русије у Украјини а медији и становништво недвосмислено указују наклоност украјинском руководству и грађанству, посета премијера Кијеву углавном је наишла на одобравање.

Критички коментари домаћих аналитичара углавном су се свели на питања безбедности премијера Кишиде и чувања поверљивих информација. Ово стога што је он фотографисан и по слетању у Варшаву и при уласку у воз за Кијев у пољском пограничном граду Пшемислу мада је његова посета требала да буде добро чувана тајна до последњег тренутка – сусрета са председником Зеленским. Чињеница да су медији у Пољској успели да га сликају током пута, истичу поједини јапански политичари, значи да је премијер могао да буде изложен нападу снајпером.

Врше се поређења и са посетом америчког председника Џозефа Бајдена током које су наводно свим особама у његовом окружењу одузети мобилни телефони, а која је остала тајна за ширу јавност до самог тренутка када се он појавио са својим домаћином Зеленским пред камерама у Кијеву.

И док бављење безбедносним аспектом премијерове посете вероватно има везе са пропустима услед којих је јула прошле године трагично страдао бивши дугогодишњи премијер Шинзо Абе, у политичком смислу вероватно најоштрију критику је упутио један од вођа опозиције, бивши председник владе Јукио Хатојама. Он је прокоментарисао жељу премијера Кишиде да се сврста раме уз раме са другим лидерима земаља Г7, који су већ посетили Кијев, детињастом. Наиме, као званични разлози за одлуку премијера Кишиде да посети Кијев, наведени су то што је он до сада био једини лидер земље чланице Г7 који није посетио бившу републику Совјетског Савеза и то да је таква посета његова дужност с обзиром да Јапан у мају треба да буде домаћин самита те групе. У односу на то, Хатојама је рекао да Кишида није дете да би пожелео да уради нешто зато што други то исто раде.

Он је тиме вероватно покушао да каналише схватање које доста јапанских грађана има о томе да, мада Украјина јесте жртва и заслужује помоћ, њихова земља не би требала да се меша у туђе конфликте и да премијер не би требало да посећује једну од учесницу сукоба док непријатељства још увек трају.

Дипломатски двобој Токија и Пекинга?

Интересантно је да се у јапанским медијима не потенцира чињеница да се Кишидина посета Кијеву поклопила са боравком кинеског председника Си Ђинпинга Москви, очигледно указујући на идеолошке разлике и политичко супротстављање Токија и Пекинга, у којем врх острвске државе несумњиво себе види као заштитника међународног права и поретка, те заговорника вредности као што су демократија и људска права.

Тај контраст су, међутим, западни медији попут Гардијана и Си-Ен-Ена истакли са нескривеним задовољством. Америчка новинска агенција Асошијејтед прес је чињеницу да су лидери два далекоисточна економска дива истовремено боравили у посети међусобно супротстављеним престоницама окарактерисала као „дипломатски двобој".

Вероватно најогољенију црно-белу изјаву у том смислу дао је амерички амбасадор у Токију Емануел Рам који је рекао да „Кишида стоји за слободу док Си стоји са ратним криминалцем."

Јапански медији углавном су се задовољили преношењем тих оцена западних медијских посленика, политичара и дипломата, док су се сами уздржали од дискурса о дипломатском дуелу са Пекингом.

Украјинско питање ће доминирати самитом Г7 у Хирошими

Сам Кишида по повратку у земљу у обраћању посланицима парламента је нагласио да је посетом Кијеву показао одлучност своје земље да као председавајућа Г7 предводи одговор на агресију на Украјини и обзнанио да ће у новом пакету јапанске помоћи бити возила и грађевинске машине. Он је изјавио да је захваљујући томе што је својим очима видео стање у Украјини и без журбе поразговарао са тамошњим председником успео да стекне бољи осећај за то каква је ситуација у тој земљи.

Он је практично потврдио писање јапанске штампе рекавши да ће Украјина бити главна тема предстојећег самита лидера Г7 који ће бити одржан у јапанском граду Хирошими, одакле је премијер Кишида.

О свом саговорнику председнику Украјине Володимиру Зеленском рекао је да се истакао као лидер који се бори за слободу и своју домовину, те да је у сусрету с њим стекао утисак да је реч о храбром човеку који се отворено изражава.

Магија између Кишиде и Зеленског

Куриозитет је и то да јапанске медије овде заокупља и лаки, забавни елемент у вези посете Кишиде Кијеву, а то је чињеница да је он свом домаћину поклонио велику дрвену варјачу на којој је исписан израз "обавезна победа" и која је познати сувенир града Хирошиме. Локални обичај да се на варјаче којима се меша и захвата пиринач пише жеља за победом у рату потиче с краја 19. века и почетка 20. века када су из Хирошиме у оружани сукоб против Кине, односно, Русије полазили ратни бродови.

Идеја на којој се заснива тај обичај је магијског карактера – народ је узимање пиринча варјачом асоцирало на узимање непријатељских заробљеника, па је варјаче на којима је писало "обавезна победа" носио у светилишта домаће многобожачке религије шинто са циљем да замоли божанства да им испуне жељу да јапански војници заробе пуно противника и победе.

Јапан је у рату против Русије 1905. однео велику историјску победу, прву коју је нека азијска држава остварила против неке европске силе. Таблоиди у Земљи излазећег сунца зато спекулишу до које мере је њихов премијер објаснио симболично значење дрвене варјаче свом украјинском домаћину и чак се питају да ли је то што је премијер њу поклонио украјинском лидеру представља израз непријатељства према Москви. 

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво