Аустралија уз помоћ савезника набавља подморнице на нуклеарни погон – откривени детаљи плана

САД, Аустралија и Велика Британија откриле су детаље плана којим ће Аустралија почетком следеће деценије набавити подморнице на нуклеарни погон, како би парирала кинеским амбицијама у индо-пацифичком региону.

Аустралија уз помоћ савезника набавља подморнице на нуклеарни погон – откривени детаљи плана Аустралија уз помоћ савезника набавља подморнице на нуклеарни погон – откривени детаљи плана

У обраћању на церемонији у америчкој поморској бази у Сан Дијегу, у присуству аустралијског премијера Ентонија Албаниза и британског премијера Ришија Сунака, председник САД Џозеф Бајден назвао је споразум у оквиру партнерства три земље (АУКУС), делом заједничке посвећености слободном и отвореном индо-пацифичком региону са два "најснажнија и најспособнија савезника Америке".

Бајден је нагласио да су подморнице "на нуклеарни погон, а не нуклеарно наоружане", преноси Ројтерс.

Партнерство најављено 2021. године омогућава Аустралији да приступи подморницама на нуклеарни погон, које су невидљивије и способније од пловила на конвенционални погон, као противтежа гомилању кинеске војске, наводи Ројтерс.

Аустралијски премијер је рекао да споразум "представља највећу појединачну инвестицију у одбрамбену способност Аустралије у читавој историји земље". То је, такође, први пут у 65 година да су САД поделиле своју технологију нуклеарног погона и ми вам захваљујемо на томе, рекао је Албаниз.

Британски премијер АУКУС је назвао "моћним партнерством". "Први пут ће то значити да три флоте подморница раде заједно преко Атлантика и Пацифика, чувајући наше океане слободним у деценијама које долазе", поручио је Сунак.

Шта споразум представља

Према споразуму, САД намеравају да продају Аустралији три америчке подморнице на нуклеарни погон класе "Вирџинија", које производи "Џенерал дајнамикс", почетком следеће деценије, уз могућност да Аустралија купи још две ако буде потребно, наводи се у заједничком саопштењу.

Наведено је да ће пројект кулминирати британском и аустралском производњом нове класе подморница SSN-AUKUS – "трилатерално развијеног" пловила заснованог на британском дизајну.

Будућа генерација подморница ће се градити у Великој Британији и Аустралији уз америчку технологију и подршку.

Кина осудила АУКУС: Незаконит чин ширења нуклеарног оружја

Кина је осудила АУКУС као незаконит чин ширења нуклеарног оружја.

"План представља озбиљне ризике од ширења нуклеарног наоружања, подрива међународни систем неширења, подстиче трку у наоружању и штети миру и стабилности", навела је стална мисија Кине при Уједињеним нацијама на Твитеру.

Упитан да ли је забринут да би Кина споразум о подморници АУКУС могла да схвати као агресију, Бајден је одговорио "не". Додао је и да очекује да ће ускоро разговарати са кинеским лидером Си Ђинпингом, али није рекао када.

Пројекат вредан 245 милијарди америчких долара

Пројекат ће коштати 368 милијарди аустралијских долара (245 милијарди америчких долара) до 2055. године. Вашингтон у склопу АУКУС-а први пут дели нуклеарну технологију од педесетих година прошлог века када је поделио са Великом Британијом.

Аустралијски премијер брани велику потрошњу, истичући да је то "економски план, а не само план одбране и безбедности".

Навео је да очекује да ће АУКУС резултирати са шест милијарди аустралијских долара уложених у индустријске капацитете Аустралије у наредне четири године и створити око 20.000 директних радних места у наредних 30 година.

Министар одбране Аустралије Ричард Марлес поручује да је то улагање у безбедност нације, као и да је то инвестиција коју не треба да пропусте.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару