Си добио нови петогодишњи мандат, Вучић упутио честитку

Си Ђинпинг је добио и трећи петогодишњи председнички мандат на седници кинеског парламента, на којој је додатно пооштрио контролу, док се Кина суочава са све већим изазовима код куће и у свету. Председник Србије Александар Вучић упутио је честитку.

Скоро 3.000 делегата кинеског парламента, Националног народног конгреса, једногласно је гласало у Великој сали народа за 69-годишњег Сија на изборима на којима није било другог кандидата.

Си Ђинпинг продужава своју већ десетогодишњу власт усред све већих тензија у односима са Вашингтоном и Западом у вези са Тајваном, Русијом, трговином и људским правима, наводи Ројтерс.

На домаћем плану, друга по величини светска економија суочава се са опоравком од три године Сијеве политике нулте толеранције у вези са пандемијом ковида-19, као и слабе глобалне потражње за кинеским производима.

Кинеска економија порасла је само три одсто прошле године, што је међу најгорим резултатима за протеклих неколико деценија, а током седнице парламента Пекинг је поставио циљ раста за ову годину од око пет одсто.

Си је поставио услове за још један петогодишњи циклус када је укинуо ограничења председничког мандата 2018. године и постао најмоћнији лидер Кине од Мао Цедунга, који је основао Народну Републику.

Функција кинеског председника је углавном протоколарна, а Сијев главни положај моћи је продужен прошлог октобра када му је поново потврђен петогодишњи мандат на функцији генералног секретара Централног комитета Комунистичке партије.

Нови-стари премијер

Током гласања у парламенту, Си је разговарао са премијером Ли Кећангом, који би у суботу требало да буде потврђен на кинеској позицији број два, којом задужује управљање привредом.

Други званичници које су прошли Сијев филтер такође ће бити изабрани или именовани на кључне владине функције током предстојећег викенда, укључујући потпредседнике, гувернера Централне банке и бројне друге министре и шефове одељења.

Годишња парламентарна седница, прва откако је Кина укинула трогодишње рестрикције ковида, завршиће се у понедељак, када ће Си одржати говор који ће бити праћен сесијом одговора на новинарска питања.

Током седнице, Си и десетине других највиших лидера на сцени нису носили маске, за разлику од свих осталих делегата у огромној сали.

Кина је у децембру изненада окончала нулту толеранцију на ковид након протеста широм земље против те политике. Накнадни талас заразио је већину од 1,4 милијарде људи у Кини, али Пекинг није објавио пун број повезаних смртних случајева, наводи британска агенција.

петак, 27. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи